PROGRAMMA

Fresco Removal

Tuesday 2 December 2008

In Fresco Removal zet de Daniele Pario Perra teksten en grafitti’s van muren over op canvas. Hij doet dit via één van de oudste Italiaanse restauratietechnieken. Daarmee conserveert hij subculturele communicatievormen, verzamelt en arrangeert ze als stedelijk DNA en verplaatst ze van underground ruimten naar het kunstcircuit.

Tegelijk biedt Fresco Removal de mogelijkheid om informele communicatievormen te conserveren en te behoeden voor sloop en/of renovatie. Door de workshop in verschillende landen en steden te organiseren bouwt de kunstenaar aan een unieke verzameling van symbolen van uiteenlopende subculturele stromingen en gedragingen in ons huidige stedelijke landschap. Onder begeleiding van Pario Perra haalden de deelnemers teksten en graffiti’s van de muren die later geintegreerd werden in de tentoonstelling Recyclism - There will be Dust.

Daniele Pario Perra (1969, Bologna)

doet onderzoek naar activisme in de kunst, gebaseerd op kunstgeschiedenis, politiek, sociologie en stedelijke verschijnselen. Hij legt archieven aan, ontwerpt praktische hulppaketten, slaat observatie tenten op naast Vaticaan Stad, stelt zichzelf verkiesbaar via billboards, kookt politiek gekleurde pasta’s. Pario Perra is een netwerkkunstenaar die via bestaande sociale strategieën bruggen slaat tussen het leven van alledag en het reguliere kunstcircuit, dat voor hem de ideale zeepkist vormt.

Pario Perra exposeerde o.a. in TENT.Rotterdam (Redefine the Enemy, 2008), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Post-it City, Occasional Urbanities, 2008), in P74 Gallery Ljubljana (Parallel Economies, 2007) en in Noordkaap (Pasta and Politics, 2009). In 2008 verbleef hij als artist in resident in kunstenaarscollectief Het Wilde Weten in Rotterdam.

Deze workshop kwam mede tot stand dankzij de krakers van pand Annares (Sterrenburg, Dordrecht).

Kunstenaars: Daniele Pario Perra.

images/fresco_latino.jpg

Deelnemers van de workshop verwijderen de eerste laag van een grafitti Dordrecht, december 2008

images/fresco-potjes.jpg images/fresco-start.jpg images/gw7.jpg