PROGRAMMA

Please! Walk on the Grass

Saturday 6 September 2008 t/m Friday 19 September 2008

Een overzichtstentoonstelling van Noordkaap en één jaar Werkstatt in de Voorstraat Noord. Op een groot aantal beeldschermen en digitale fotolijstjes was een overzicht te zien van de activiteiten, debatten, manifestaties en tentoonstellingen. De opening was gecombineerd met de opening van het cultureel seizoen i.s.m. het CBK, Intermezzo, Pictura en muziekschool ToBe. Tevens vond het eerste, overdreven 'gezellige' Voorstraat Noord festival plaats, dat door de winkeliersverening was georganiseerd. De winkelstraat was voor dit festival geheel autovrij en Noordkaap had de straat en de projectruimte geheel bekleed met verse graszoden. Er ontstond een groene picknickplek.

Expo door: Jan Kryszons, Jeanne van der Horst, Todde Kemmerich, Katja Diallo en Marleen Oud

Please Walk on the Grass

Onder dit motto transformeerde Noordkaap de straat en de projectruimte tot een groene picknick en ontmoetingsplek. Dordrecht’s meest brutale kunstenaarsinitiatief vertoonde een breed scala aan registraties van wat er de afgelopen periode in en rond de projectruimte gebeurde. We keken niet alleen terug, maar lieten ook zien welke richting we het komend jaar inslaan met ons nieuwe programma ‘Kunstkrakers’.

Hiermee wil Noordkaap op kleine schaal actuele discussies en ontwikkelingen in Dordrecht en meer specifiek in de Voorstraat Noord, die momenteel geherstructureerd wordt, bespreekbaar maken voor een breed publiek. Bovendien wil het kunstenaarsinitiatief alternatieven voor een democratisch gebruik van de openbare ruimten van de stad aanbieden die het publiek ook zélf vorm kan geven.

Dordtse Groen Verkiezing 2008

Voorbijgangers konden op 6 september jl. een locatie in de binnenstad kiezen waar hij of zij het liefst meer groen zou zien.

De meest gekozen plek wilden wij de volgende middag direct van instant gras voorzien. Door inmenging van wetsdienaren, werd ons echter duidelijk dat onze ludieke actie alleen plaats mocht vinden op privé terrein.

De winnende locatie: het Zakendragerssteegje werd aldus niet voorzien van gras. Uiteindelijk vonden we een kippenboer in de binnenstad: kip en boer zitten er nu groen bij.

Grass to Go

Grass to go

80 taartdozen gevuld met gras werden tijdens de verkiezing uitgedeeld. Men kon een plak gras meenemen en naar eigen inzicht verspreiden in de stad of in de eigen woonomgeving.

Overgebleven gras kon men gratis ophalen en was dan ook binnen no-time verdwenen.

Expo 1 jaar Noordkaap in Werkstatt

In de afgelopen periode waren er projecten, acties en tentoonstellingen te zien van zowel (inter,-) nationale als lokale kunstenaars, vormgevers en studenten. Als lowbudget organisatie moest er soms gesneden worden in plannen en uitvoering. Desalniettemin kan Noordkaap, mede dankzij haar vrijwilligers, het enthousiasme van de buurt, het publiek en haar sponsoren, met gepaste trots terugkijken op een bewogen jaar waar heel uiteenlopende mensen genoten van kunst, muziek, film, experiment en onvoorspelbaarheid.

Voor de overzichtstentoonstelling werd de projectruimte geheel bekleed met vers groen gras. Op de opening draaide DJ Todde zijn plaatjes, werd er gepicknickt en veel, veel gedanst!

images/6SEPT08-Werkstatt02.jpg

Foto: Jean Michel van Braak

images/6SEPT08-Werkstatt04.jpg images/DistelSTEIGERNA.jpg images/handleiding.jpg images/PICT0015.jpg images/SNC12527.jpg images/SNC12550.jpg images/SNC12554.jpg images/SNC12557.jpg images/SNC12577.jpg images/SNC12585.jpg images/SNC12597.jpg images/SNC12630.jpg images/uitnodiging06-09-08.jpg