PROGRAMMA

Dus Niet Brommen

Friday 10 May 2013 t/m Sunday 12 May 2013

Een scooter expeditie langs de meest idyllische hangplekken van Dordrecht.

Dus niet brommen? Dus wél brommen! In het kader van Urban Explorers Festival ontwikkelde Noordkaap  i.s.m. het Amsterdamse collectief Volle Band een unieke scooter expeditie door het centrum van Dordrecht.

Als ware toergidsen namen jongeren het publiek achterop hun eigen scooter of brommer. Vooraf werd een route uitgestippeld langs favoriete hangplekken in de oude binnenstad. Plekken waar toeristen of andere bezoekers van de stad normaal gesproken niet komen, en zeker niet op zo’n verafschuwde, al dan niet, opgevoerde brommer. Met deze expeditie wilde NK de belevingswereld van de jongeren open stellen voor het festivalpubliek en hen iets van de brutale spanning laten voelen, die je ervaart als je je in een groep door de openbare ruimte beweegt. De jongeren namen als Dordtse gastheer/vrouw, wildvreemde bezoekers achterop. Over en weer een redelijk intieme ervaring. Want jezelf overleveren aan een scooterjongere, niet wetende waar je naartoe gaat, jezelf vastgrijpend in de bocht of op de rotonde, dat levert een intense ervaring op. Het Amsterdamse kunstcollectief Volle Band werd gevraagd een hoorspel te ontwikkelen voor de scootertour.  Zij maakten een surrealistische, opzwepende soundscape, waarbij allerlei verkeersgeboden en andere gebodsborden in de openbare ruimte het terugkerend element waren. Vandaar ook de titel 'Dus Niet Brommen'. Deze expeditie reed juist wél door steegjes en over het grind. En de deelnemende scooters waren meer dan irritante, scheurende dingen. Volle Band maakte er muziekinstrumenten van.

Iedere bijrijder kreeg een helm met een headphone, aangesloten op een radiootje. Elke scooter had een computer met een piëzo-element, waarmee de trillingen van de motoren opgepikt werden. Via een draadloos netwerk werd dit naar de centrale radio scooter gestuurd. Volle Band mixte vanaf die centrale radioscooter met een controlepaneel de klanken. Deze live-mix werd vervolgens via een FM zender weer de ether in gestuurd, zodat de jongeren en het publiek het geluid via de radiozender konden oppikken. Er werd dus live uitgezonden via een radiozender. De scooters vormden een ensemble die op audiovisuele wijze het stedelijke domein verkende. Pruttelend door pittoreske steegjes, denderend over desolate parkeerterreinen en draaiend op rotondes, ontvouwde zich een zorgvuldig geconstrueerde compositie. Een interactief hoorspel van akoestische, sensorische en motorische elementen.

Met dank aan STEIM residency programma, U.E. festival en Gemeente Dordrecht.

foto's: Roel Weenink, Noordkaap 2013

Kunstenaars: Volle Band.

images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_32_1.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_15.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_16.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_20.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_24.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_26.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_29.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_35.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_36.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_42.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_45.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_52.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_56.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_58.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_59.jpg images/Roel_Weenink_Niet_Brommen_Noordkaap2013_69.jpg