PROGRAMMA

Test_Lab goes Noordkaap

Thursday 30 October 2008

Dit was een speciale editie van het tweemaandelijks publieke event Test_Lab, georganiseerd door V2_ Institute for the Unstable Media. In deze Test_Lab werd de veel beschreven en bejubbelde samenwerking tussen stedebouwkundigen en kunstenaars / spelontwikkelaars de loep genomen a.d.h.v. de specifieke situatie van de Voorstraat Noord. Zowel in de projectruimte als in leegstaande winkels en in de Voorstraat werd met het publiek en de deelnemers uitgetest of samenwerking tussen de gamewereld en de echte wereld ook in de praktijk leidt tot een nieuwe beleving van de stad en hybride, interactieve ruimtes.

V2_ Lab for Unstable Media Rotterdam: http://www.v2.nl/portal2004/home/section-body.sxml?uri=urn:v2:portal2004:sections:home

Downloads

Flyer Test_Lab

V_2 Test_Lab

Test_Lab goes Noordkaap was een speciale editie van het tweemaandelijkse publieksevenement van V2_Instituut voor de instabiele media. Test_Lab biedt een informele setting voor presentatie, demonstratie, experiment en discussie op het gebied van artistiek onderzoek en ontwikkeling in kunst. (aRt&D)

Test_Lab goes Noordkaap werd georganiseerd door Michel van Dartel (Junior curator / Project manager V2_), i.s.m. Katja Diallo (curator Noordkaap), moderator: Marc Neelen

V2_ Lab for Unstable Media Rotterdam: http://www.v2.nl/portal2004/home/section-body.sxml?uri=urn:v2:portal2004:sections:home

Artists

Mañana:

www.manana-rotterdam.nl

Stealth Unlimited:

http://www.stealth.ultd.net/stealth/

Stichting de Stad:

http://www.stichtingdestad.com/

Arturo Hernandez:

http://arturohernandezalcazar.blogspot.com/

http://flickr.com/photos/arturo_hernandez_alcazar/

Pablo Valbuena:

http://www.pablovalbuena.com/

on-signal:

http://www.on-signal.org/blog/

Proeftuin CBK / WormHole

http://cms.dordrecht.nl/cbk

About Urban Play

Er vindt meer en meer kennisuitwisseling plaats tussen ontwerpers van de fysieke wereld zoals architecten en stadsplanners en ontwerpers van virtuele werelden zoals game designers en (media)kunstenaars. Het succes van deze samenwerking op theoretisch niveau blijkt uit het recent verschenen boek Space Time Play van Friedrich vor Borries et al. (www.spacetimeplay.org). Test_Lab goes Noordkaap onderzoekt of samenwerking tussen de gamewereld en de echte wereld verder gaat dan inspiratie of theorie en ook in de praktijk leidt tot een nieuwe beleving van de stad of hybride, interactieve ruimtes. Test_Lab goes Noordkaap is kortom: Urban play in action.

Mañana Rotterdam

Baschz (Mañana Rotterdam) led throwies geven nog steeds groen licht in de stad! Aangenaam, langdurig effect, Urban Play op z'n helderst. Het publiek kon zijn eigen led-throwies fabriceren en daarna was het een kwestie van magnetiek.

Mañana: http://www.myspace.com/mananarockers

Stealth Unlimited

Presentatie van het [Street / Appropriation / Struggle] project vond plaats in de voormalige Turkse Groentenshop.

This project makes a crash-investigation of one of Rotterdam's most 'public' spaces: the Witte de With street. Through a digital simulation model, it explores how this space can be identified as an assemblage of interests - a stage on which the 'struggle over space' through physical and non-physical interventions and occupations takes place.

The temporary conflicts and coalitions in the use of space are ported into a digital simulation environment, making it possible to amplify them and bring them to their extremes. Through this, these usually ephemeral territories are able to turn into tangible topologies. In relation to this, a simulation engine generates a series of scenarios based on observations of real-life events from the Witte de With Street. The resulting struggle over space is graphically exposed.

Ana Dzokic, Mario Campanella and Marc Neelen

zie meer op de site van STEALTH!

Stealth Unlimited: http://www.stealth.ultd.net/stealth/

Stichting De Stad

Stichting De Stad zet zich in voor de kwaliteit van de architectuur en de openbare ruimte in Dordrecht, de oudste stad van Holland. Hendrik Groeneweg sprak tijdens deze Test_lab over hun initiatief: 'Dordtse Kleuren'.

Onderzoek naar prenten, verfbestekken en de geschiedenis van aangetroffen kleuren, aangevuld met studie naar de kleurtoepassing op een reeks monumentenpanden heeft geleid tot een waaier van 55 historisch geïnspireerde kleuren. Deze kleuren hebben namen die verwijzen naar materialen en kleuren van vroeger of naar kunstenaars, architecten en markante gebouwen in Dordrecht.

In de Voorstraat Noord worden pandeigenaren sinds deze zomer gestimuleerd hun gevel op te schilderen. De straat moet pittoresk, vrolijk en vooral heel creatief worden. Men kan een financiele bijdrage van de gemeente krijgen, mits de verf maar gekozen wordt uit de 'Dordtse Kleuren' waaier. gelukkig zijn het er veel...

Stichting De Stad: http://www.stichtingdestad.com/

Arturo Hernandez Alcazar

Arturo Hernández Alcázar (1978, Mexico City)

Via advertenties vraagt Hernández stof te koop en speculeert hij met dit waardeloos materiaal.

Hij bouwt aan een infinitieve sculptuur die constant onderhevig is aan verandering. In zijn installatie ‘Dust Devil’ verheft hij het haast ongrijpbare materiaal ‘stof’ tot begerenswaardig element door er o.a. een nieuwe muntsoort van te maken.

Gedurende zijn werkperiode in Dordrecht werkte Hernández ook verder aan ‘Displacement’: een mentale verplaatsing van steden.

Bij wijze van aftrap van zijn residency gaf hij tijdens Testlab_goes Noordkaap een dust performance, alwaar hij zijn eerste stof verzamelde.

Arturo Alcazar Hernandez: http://arturohernandezalcazar.blogspot.com/

Pablo Valbuena

Kort na zijn spectaculaire virtuele transformatie van het bibliotheekgebouw aan het Haagse Spuiplein, tijdens het TodaysArtFestival, werd het publiek op 30 oktober in Dordt getrakteerd op een demo space augmenten, door de Madrilleense projectiekunstenaar Valbuena. Wonderschoon!

Video

Pablo Valbuena @ TodaysArt

Pablo Valbuena: http://www.pablovalbuena.com/

on-signal

"30th of October we’ll b e featuring at _Testlab organized by V2 (the institute for unstable media)..

It’s a kind a showcase in the Voorstraat in Dordrecht, where we gonna setup the installation in 2 shops next 2 eachother.

Some small improvements are (if we pull it off in time):

wireless pingpong bats (this means bluetooth..) so no more hassle with long wires..

and finally we switch to an arduino board.."

Video

ping pong in een lege snackbar

On-Signal: http://www.on-signal.org/blog/

Stedenbouwkundig Bureau Gemeente

Edwin Son, stedenbouwkundige van de Gemeente Dordrecht, gaf toelichting op de ontwikkeling van de Voorstraat Noord.

Hoewel de Voorstraat de potentie heeft zich te ontwikkelen tot de culturele hoofdas dat twee nieuw te herrijzen stadsdelen (het nieuwbouwproject De Stadswerven enerzijds en Het Hofkwartier in de oude binnenstad anderzijds) moet verbinden, blijft de straat tot nu toe slechts de functie houden van een aanlooproute. De uitdaging van stadsplanners om van de straat een creatief dwaalmilieu te maken was voor deze Test_Lab een perfect uitgangspunt om de hypothetische potentie van de kennisuitwisseling tussen stadsplanners en kunstenaars uit te testen.

Wormhole

Edwin van der Heide gaf toelichting op het project Wormhole (een samenwerkingsproject met Joost Rekveld i.h.k.v. Proeftuin 2008 van het CBK DOrdrecht). Wormhole bestaat uit werk van tien kunstenaars die afgestudeerd zijn aan de Interfaculteit ArtScience. Elke kunstenaar maakte een geluidsveld dat is gekoppeld aan locaties in het stadscentrum van Dordrecht. Elk project bestaat uit een metacompositie van geluiden die worden geactiveerd als de bezoeker op of langs bepaalde plekken in de binnenstad komt.

Wormhole duurt nog tot t/m 5 april 2009, CBK Dordrecht, Voorstraat 180.

Wormhole// CBK Dordrecht: http://cms.dordrecht.nl/dordt?nav=nkorbHsHaKpPQwBqCfH

images/advertentie-dust-devil.jpg

Advertentie Dust Devil

images/JM_Son11.jpg images/JM_Son12.jpg images/JM_Sonpubliek.jpg images/munt136.jpg images/Noordkaap-03.jpg images/Noordkaap-10.jpg images/Noordkaap-16.jpg images/Noordkaap-18.jpg images/Noordkaap-20.jpg images/Noordkaap-24.jpg images/Noordkaap-29.jpg images/Noordkaap-33.jpg images/poster_Noordkaap.jpg images/SNC13007.jpg images/TLJodi1.jpg images/TLKatja5.jpg images/TLLed1.jpg images/TLLed3.jpg images/TLLed7.jpg images/TLMarcNeelen2.jpg images/TLOnSignal4.jpg images/TLPubliek1.jpg images/TLPubliekopStraat1.jpg images/TLStad1.jpg images/TLWaormhole4.jpg images/TLWormhole5.jpg images/Noordkaap-34.jpg