PROGRAMMA

SUPER LA TIEF

Saturday 31 May 2008 t/m Monday 28 July 2008

FIGHTING SOLVES EVERYTHING

Gedurende de maanden juni en juli was in de ruimte van kunstenaarsinitiatief Noordkaap in Dordrecht de tentoonstelling SuperLaTief te zien zijn met werken van o.a. Federico d’Orazio, Van den Ban & Zn, PIEK!, Arno Coenen, Dan Dryer, Olaf Mooij, Risskant, Martin C. De Waal en Tifoteam FC Dordrecht.

In SuperLaTief reageerden kunstenaars op elementen uit de populaire cultuur, zoals vechtsport, bierdrinken, carpimpen, de straat, demolitioncar-racing, de sportschool, tifo sfeerakties, en genretelevisie. Een tentoonstelling over vechten.

meer info hiernaast en op myspace.com/superlatief

Myspace/superlatief: http://www.myspace.com/superlatief

Downloads

Federico d'Orazio

Voor Federico d’Orazio (1968) is maatschappelijk engagement onlosmakelijk verbonden met het kunstenaarschap. Kunst is daarbij geen remedie tegen maatschappelijke misstanden en onrecht, maar dient als manifest, eye-catcher of aanklacht.

D’Orazio’s werk gaat over hedendaagse obsessies in de harde, kapitalistische en masculiene maatschappij. Auto’s, dood, sex en portretten van personen aan zelfkant van de maatschappij bezetten d’Orazio’s wereld. Sensatie is een onderdeel van zijn werk.

Federico d'Orazio: http://www.federicodorazio.com

Hans van den Ban

Gastcurator van den Ban presenteert deze lente Super La Tief.

Hans is beeldend kunstenaar die oorspronkelijk sterk door Fluxus werd beïnvloed, maar zich in de loop van de jaren ‘80 en ‘90 vooral toelegde op sculptuur. Met recente projecten zoals ‘Klittenman’ (Redux, Pakt, Amsterdam 2006) grijpt hij terug op presentatievormen uit zijn beginperiode.

over Super La Tief

31 mei t/m 27 juli 2008

In Super La Tief reageren kunstenaars op elementen uit de populaire cultuur; zoals vechtsport, bier drinken, carpimpen, de straat, de sportschool en genre-televisie. De manifestatie biedt een podium voor díe jongeren die de straat enerzijds hun grootstedelijk cachet geven en die anderzijds een irritatie vormen naar de buurtbewoners en winkeliers. Super La Tief charmeert en verleidt, intimideert en stoot af en verkend sociale codes die botsen als ze elkaar in één en dezelfde democratisch georganiseerde ruimte tegenkomen; een kunstgevecht.

Parade der Schapekoppen 31 mei 16h. 17h.

Op zaterdagmiddag mei trekt een opzienbarende escorte van trotse bikers, met een stoet kunstauto’s en demolitionracecars, door volkswijken en de binnenstad van Dordrecht.

De ‘Parade der Schapekoppen’ bestaat uit Camso Prive' Cars van het Sierra-Team en van beeldend kunstenaar Federico d’Orazio, gepimpte auto’s van het Dordtse team Black Sheep en vlaggen van het Tifo team van FC Dordrecht. Vanuit een open limo worden voorbijgangers door jurylid Martin C. De Waal en deelneemsters van Veronica’s FAB’s verleid om ’s avonds naar het openingsgala in Noordkaap op de Voorstraat 123 te komen. Ook de Rotterdamse kunstenaar Olaf Mooij rijdt mee met zijn “dj-wagen”, waarin het Berlijnse Elektro-trash duo Transformer di Roboter optreedt.

De parade gaat als een absurde circusstoet rond 16h. van start bij de Dordtse gevangenis aan de Kerkeplaat en trekt langs de Staart, Vogelbuurt en Krispijn richting de binnenstad om uiteindelijk via de Blijenhoek door de Voorstraat Noord te paraderen.

Klik op de plattegrond voor de route!

Myspace/superlatief: http://www.myspace.com/superlatief

Openingsgala zaterdag 31 mei 20h.

Gala Sterkste Kunstenaar opent Super La Tief

Centraal in de tentoonstelling staat de vechtkooi van Van den Ban en Zn., die het podium is voor een programma waarin dj's (o.a. Kid Goesting en Transformer di Roboter), vj's en liveoptredens (o.a. Risskant, Martin C. De Waal en Gilles de Viking) worden afgewisseld met wedstrijden. Zoals de finale van de Sterkste Kunstenaar van Nederland en kickboksgevechten. De participerende kunstenaars betreden de kooi via een catwalk op een voor de vechtsport gebruikelijke manier, met volgspots, eigen muziek en aantrekkelijke dames met rondeborden in hotpants. De show wordt gepresenteerd door master Kuno Terwindt (o.a. de Kunstquiz).

Het publiek kan Eurotrash Hell bier drinken, sport,- en kunstfilms kijken in de sportsbar, waar het kunstenaarsduo Piek! ook een interactieve bakstenen boksbal installeert.

Myspace/superlatief: http://www.myspace.com/superlatief

SPONSORS

Mondriaan Stichting

Centrum Beeldende Kunst Dordrecht

VSB Fonds

TIFO team FC Dordrecht

Hercules Sport Dordrecht

Budokai Sportschool Dordrecht

Do Not X-Ray

Sierra Team

Eurotrash

Planet Art

Kombat Village

CBK Dordrecht: http://www.cbkdordrecht.nl

Mondriaan Stichting: http://www.mondriaanfoundation.nl/

Kombat Village: http://www.kombatgroup.com/

Tifo team Dordrecht: http://www.tifo-dordrecht.nl

VSBFonds: http://www.vsbfonds.nl

Hercules Sport : http://herculessport.nl

Planet Art: http://planetart.nl

Budokai Dordrecht: http://budokai-dordrecht.nl

Eurotrash Brewery: http://www.eurotrashbrewery.eu/

Rufus en Tifo FC Dordrecht

Rufus van den Ban (1980) is architect. Hij debuteerde op 13 jarige leeftijd met een heraldisch T-shirt voor de tentoonstelling Basic & Bussiness in W139 (Amsterdam 1993). Zijn carrière als beeldend kunstenaar krijgt nu een follow-up met installaties voor Metal Heart (febr. 2008, Planetart, Amsterdam) en Super La Tief. In deze installaties plaatst hij elementen uit de wereld van de popmuziek, het uitgaansleven en eigentijdse folklore zoals de Tifo-kunst van de Dikeside Island Defenders(FC-Dordrecht) in de context van de beeldende kunst.

Tifo team Dordrecht: http://www.tifo-dordrecht.nl

Metal Heart at Planet Art : http://www.planetart.nl/now.htm

Arno Coenen

Coenen (Deventer, 1972) werkt voornamelijk met computers, maakt 3D animaties, videoclips, enorme keramieken en loodzwaar smakelijk bier.

Onder de noemer Metal Heart stelt Noordkaaps favoriete volkskunstenaar ook kunstevents samen. In deze derde editie werkt Coenen als gastcurator met een nieuwe groep kunstenaars en artiesten aan een metal sprookjesbos. Het Schwarzwald is een gesamtkunstwerk in de tijdelijke projectruimte van Noordkaap.

Arno Coenen: http://www.arnocoenen.nl/

D'Orazio traint voor Super La Tief

Thailand, 10th of February 2008

"Dear Katja, dear Hans,

I had a great meeting and an exciting day with Christian Daghio at the 'Kombat Village'… already during the lunch in a small Italian restaurant two people were shot in the street in front of us…that is normal at daytime in Pattaya. Christian and the people at the village liked my plan for the project in Dordrecht. They explained me the story of the camp and more in general the Muay-Thai boxing tradition. The village is one of the most respectfull realities of Thai Boxing. 'Kombat Village' is visited all year through from people all over the world. Christian was just back from a tour in East Europe where he gave workshops and brought some students for a fighting tournament. He is the World Champ Muay-Thai Boxing '01 and in '02 he was the first Italian to fight and win at the legendary Lumpini Stadium in Bangkok. Christian is recently the 2007 Thai Boxing champion of Thailand (first European fighter to win this title)..."

Video

Fight Gala opening 31 mei

Kombat Village: http://www.kombatgroup.com/

Dan Dryer

Dit Keulse kunstenaarsinitiatief bestaat uit Astrid Piethan en Jörg Koslowski. Zwaartepunt in hun projecten zijn videoinstallaties en fotografie.

Hun werk was eerder in Dordrecht te zien tijdens de tentoonstelling "Eine Hausfrau kommt selten alleine", 2006 in Pictura.

In 2007 was hun eerste solo expositie te zien in MIII Kunstverein Mönchengladbach. Dan Dryer exposeerde verder onder meer in Gallery Sejul - Seoul, Kunstraum BLAST - Keulen, Künstlerhaus Dortmund, op het International Videoartfestival van Mönchengladbach, Gallery Art Factory - Praag en in Citygallery- Kosice/ Slowakije.

Dan Dryer: http://www.verfolger.org/wp/

Dan Dryer : http://noordkaap.org/evenement/eine-hausfrau-kommt-selten-alleine/deelnemers/

PIEK!

Boxingball

June 2008

PIEK! made Boxingball for the exhibition Fighting Solves Everything.

An interactive boxingball machinemade out of bricks.

When the brick 'ball' is slammed, an audio sample switches from the intro of the famous Rocky song, Eye of The Tiger by Survivor, to the chorus...

An installation for 'though guys' since the ball is made out of bricks.

PIEK!: http://www.piek.com/

Kunstenaars: Dan Dryer, Federico d'Orazio en Hans van den Ban.

images/poster-fight-plat.jpg

Ontwerp: Arno Coenen

images/-3_.jpg images/7.Full_Llove_Inn-1_kopie.jpg images/8a.jpg images/arno_coenen_.jpg images/avond1.jpg images/bal.jpg images/boxring_met_kind.jpg images/IMG0010.jpg images/impressie_SuperLaTief.jpg images/kickcloseup.jpg images/logo-dus-flat-send-1.jpg images/oudew.jpg images/posterparade_small.jpg images/rico_in_ring.jpg images/speaker.jpg images/TN-doek-republiek-dordrecht.jpg images/TN-muur4.jpg images/VERTIGO.jpg images/web_kar_02_s.jpg images/ZqhkovgHsB.jpg images/IMG_0286.jpg images/Dryer_1.JPG