PROGRAMMA

Recyclism - There Will be Dust

Saturday 22 November 2008 t/m Tuesday 23 December 2008

In Recyclism – There will be Dust stonden actuele thema’s van duurzaamheid, open source, hergebruik en Do It Yourself op het gebied van stedelijke herstructurering centraal. Hoe meer de opgave om tot een duurzame samenleving te komen aan noodzaak wint, hoe meer die gereduceerd dreigt te raken tot een waardeloos modeverschijnsel (zie bijvoorbeeld het recent verschenen boek ‘Hot, Flat and Crowded: Why the world needs a green revolution’, Thomas Friedman, 2008).

Recyclism deed het gehypte recycle stof opwaaien en toonde werk van kunstenaars die specifieke strategieen uittesten en nieuwe betekenis geven aan het recyclen van ruimten, economische systemen en energie. Het project bestond uit een residency, een tentoonselling en een serie workshops.

Kunstenaars: Arturo Alcázar Hernández, Daniele Pario Perra en Gilberto Esparza.

Curatoren: Katja Diallo, Jan Kryszons.

Daniele Pario Perra

Pario Perra (1969, Bologna) doet onderzoek naar activisme in de kunst, gebaseerd op kunstgeschiedenis, politiek, sociologie en stedelijke verschijnselen. Hij legt archieven aan, ontwerpt praktische hulppaketten, slaat observatie tenten op naast Vaticaan Stad, stelt zichzelf verkiesbaar via billboards en kookt politiek gekleurde pasta’s. Pario Perra is een netwerkkunstenaar die via bestaande sociale strategieën bruggen slaat tussen het leven van alledag en het reguliere kunstcircuit, dat voor hem de ideale zeepkist vormt.

Pario Perra exposeerde o.a. in TENT.Rotterdam (Redefine the Enemy, 2008), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Post-it City, Occasional Urbanities, 2008), in P74 Gallery Ljubljana (Parallel Economies, 2007) en in Noordkaap (Pasta and Politics, 2009). In 2008 verbleef hij als artist in resident in kunstenaarscollectief Het Wilde Weten in Rotterdam.

http://www.contraconcept.org/

Gilberto Esparza

Esparza (1975, Mexico) studeerde kunst aan de Universiteit van Guanajuato (Mexico) en aan de Faculteit voor Schone Kunsten, Polytechnische Universiteit van Valencia (Spanje). Zijn elektronische apparaten zijn geïnspireerd door zijn passie voor robotica en doet kritisch onderzoek naar de wijze waarop technologie ons dagelijks leven transformeert.

Esparza heeft talloze solo-en groepstentoonstellingen in en buiten Mexico. Zijn werk was eerder te zien op festivals en tentoonstellingen als: Blip! in Perú; Small pieces big spaces, Galerie Ocurrence in Montréal; Festival de Arte Electrónico VideoBrasil, Urban Play in Amsterdam; LABoral Centro de Arte y Creación Industrial in Gijón.

Arturo Hernandez Alcazar

Arturo Hernández Alcázar (1978, Mexico City). Via advertenties vraagt Hernández stof te koop en speculeert hij met dit waardeloos materiaal. Hij bouwt aan een infinitieve sculptuur die constant onderhevig is aan verandering. In zijn installatie ‘Dust Devil’ verheft hij het haast ongrijpbare materiaal ‘stof’ tot begerenswaardig element door er o.a. een nieuwe muntsoort van te maken. Gedurende zijn werkperiode in Dordrecht werkte Hernández ook verder aan ‘Displacement’: een mentale verplaatsing van steden. Bij wijze van aftrap van zijn residency gaf hij tijdens Testlab_goes Noordkaap een dust performance, alwaar hij zijn eerste stof verzamelde.

Dust Devil

Hernandez werkte gedurende vier weken in Dordrecht en opende zijn eigen winkel in de Voorstraat Noord in een voormalige groentenwinkel. Mede als reactie op de financiële crisis, vervaardigde Hernandez een nieuwe muntsoort die geperst was uit stof, de Dust Coin. Middels advertenties in de lokale en landelijke kranten vroeg de kunstenaar stof te koop, de prijs per kilo wisselde a.d.h.v de waarde van de Euro. Ander stof verzamelde de kunstenaar in het Dordts Archeologisch Archief. De Dust Devil winkel was ingericht als luxe bijouterie, waar de munten en de gesealde stofzakjes in virtrinekasten en op sokkels als begeerlijk koopwaar uitgestald lagen.

http://arturohernandezalcazar.blogspot.com/

Opening 22-11-2008

Met een openingswoord door Jan Lagendijk (wethouder cultuur) en José Manuel Springer (cultureel attachée van de Mexicaanse Ambassade) werd de tentoonstelling in de projectruimte van Noordkaap officieel geopend. Daarna werd het publiek uitgenodigd naar de Dust Devil shop te wandelen, alwaar Arturo met Mexicaanse bravoure één van de in totaal 12 Dust Devil coins overhandigde aan de Gemeente Dordrecht.

Workshop Fresco Removal

In Fresco Removal zet de Daniele Pario Perra teksten en grafitti’s van muren over op canvas. Hij doet dit via één van de oudste Italiaanse restauratietechnieken. Daarmee conserveert hij subculturele communicatievormen, verzamelt en arrangeert ze als stedelijk DNA en verplaatst ze van underground ruimten naar het kunstcircuit. Tegelijk biedt Fresco Removal de mogelijkheid om informele communicatievormen te conserveren en te behoeden voor sloop en/of renovatie. Binnen de tentoonstelling 'Recyclism - There will be Dust' vond de Fresco Removal workshop voor het eerst bij Noordkaap plaats. Met een kleine groep kunstenaars, grafisch vormgever, curatoren, krakers en restaurator werden muurtags uit een Dordts kraakpand verwijderd.

http://noordkaap.org/evenement/workshop-fresco-removal/

Sponsors

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door met vriendelijke ondersteuning van:

Kunstenaars: Arturo Hernández Alcázar, Daniele Pario Perra en Gilberto Esparza .

images/122736main_dust_devil_june_.jpg

Dust Devil

images/06DSCN8211.jpg images/-3__.jpg images/-5.jpg images/advertentie-dust-devil.jpg images/DSC_1291.jpg images/DSC_1299.jpg images/DSC_1324.jpg images/DSCN8194.JPG images/Dust_Devil_1.jpg images/fresco_latino.jpg images/fresco-potjes.jpg images/fresco-start.jpg images/gw7.jpg images/munt136.jpg images/politics.jpg images/SNC13007.jpg