PROGRAMMA

Prix de Rome 2015

Friday 20 November 2015 t/m Sunday 17 January 2016

De genomineerden voor de Prix de Rome 2015 zijn Foundland, Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus. Zij zijn de afgelopen vijf maanden in de gelegenheid gesteld om werk te maken waarop zij door de internationale jury beoordeeld zullen worden, waarna op 17 december de winnaar bekend wordt gemaakt door minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in aanwezigheid van Koningin Máxima.

Het werk is tot en met 17 januari 2016 te zien in de Appel arts centre in Amsterdam. Rondom de tentoonstelling is een publieksprogramma georganiseerd met onder meer performances en rondleidingen. De begeleidende publicatie bevat teksten van onder anderen Lucette ter Borg, Katja Diallo,  Lauren van den Hout en Richtje Reinsma en is uitgegeven door nai010 uitgevers. Avrotros Kunstuur maakt portretten van alle genomineerden, die in de tentoonstelling te zien zijn en waarvan een compilatie wordt uitgezonden op 20 december.

De bekendmaking van de winnaar op 17 december is vanaf 15.00 uur live te volgen via www.prixderome.nl. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome.

De vier genomineerde kunstenaars werden, tegelijk met 70 andere kunstenaars, voorgedragen door een brede groep scouts en vervolgens voor de shortlist geselecteerd door een internationale jury. Elk leggen zij zeer verschillende maar ook subtiel op elkaar inwerkende interesses aan de dag en maken kunst die zowel onderzoekend is als performatief. De jury bestaat uit Pernille Albrethsen (freelance criticus, auteur en curator), Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum), Jan van de Pavert (beeldend kunstenaar en winnaar 1987), Francesco Stocchi (conservator moderne en hedendaagse kunst Museum Boijmans Van Beuningen), Roy Villevoye (beeldend kunstenaar) en voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

FOUNDLAND

Kunstenaarscollectief Foundland bestaat uit Lauren Alexander en Ghalia Elsrakbi en combineert beeldende kunst met grafisch ontwerp, onderzoek en tekst. Alexander volgde een masteropleiding aan het Sandberg Instituut en bij het Dutch Art Institute in Arnhem. Elsrakbi volgde haar opleiding bij ArtEZ in Arnhem, gevolgd door een master aan het Sandberg Instituut en een postacademisch onderzoek bij de Jan van Eijck Academie. Sinds 2011 richten zij zich in hun werk op het Midden-Oosten en de Arabische lente. De jury heeft waardering voor de precisie waarmee de kunstenaars hun onderwerp benaderen en de vrijheid waarmee ze beeld en tekst gebruiken om hun ideeën te visualiseren. Foundland werd voorgedragen door Katja Diallo (artistiek directeur Noordkaap, Keulen).

PRIX

De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd door het Mondriaan Fonds.

APPEL

Prix de Rome Beeldende Kunst 2015, 21 november 2015 t/m 17 januari 2016 in de Appel arts centre, dinsdag t/m zondag van 11.00-18.00 uur, Prins Hendrikkade 142 in Amsterdam.

Kunstenaars: Foundland collectief.

images/Afbeelding_2_2.png