PROGRAMMA

Not About Paprikas

Saturday 2 November 2013

Deze film over kunstenaarsverzet in Boedapest werd tijdens een heel speciale voorstelling gecompleteerd door de Hongaarse band The Gentry Sultan. Een film niet over paprika’s, maar over politieke kunst in Boedapest.

NOT ABOUT PAPRIKAS - trailer 2 from De Montagekid on Vimeo.

Afgelopen zaterdag 2 november vond de première van Not About Paprikas plaats in cinema The Movies in Dordrecht. In deze film van Jeanne van der Horst en Noordkaap vertellen Hongaarse kunstenaars, curatoren en journalisten openhartig  over de politieke situatie in hun land en over hun (artistieke) reacties hierop.

"een verrassende en onvergetelijke ervaring..."

Het Hongaarse kunstenaarsduo The Buharov Brothers was uitgenodigd om in de bioscoopzaal muziek te maken voor de live-uitvoering. Voorafgaand aan de première doken de muzikanten en filmmaker enkele dagen de studio in. “Samen met de muzikanten ga ik werken aan een passende score, ik sluit aanpassingen in de filmmontage niet uit. Hier begint het experiment, want de voorstelling gaat een verrassende en onvergetelijke ervaring worden,” zo voorspelde Van der Horst.

Not About Paprikas is een project met levende muziek, een Live Documentary  zoals de Amerikaanse filmmaker Sam Green het noemt, of talking heads met begeleiding. De begeleidende muziek bij een film is het lyrische bestanddeel en kent een gevoelswaarde toe aan het beeld. In de meeste van haar documentaires, maar vooral in deze film, heeft de muziek een emotionele werking. Het experiment gaat vooral over deze werking. Wat verandert er aan de inhoudelijke boodschap, kan muziek die versterken en hoe verhoudt de live muziek zich tot gesproken tekst?

“it’s not a painting about paprikas, it’s about power...”

Not About Paprikas is een resultaat van Noordkaaps tour over de opkomst van het Populisme in 2011 en 2012. Na München, Istanbul, Keulen en voor Lissabon, ging Noordkaap in juli 2012 naar Boedapest. Gedurende een tiendaags bezoek gaven mensen uit het culturele veld inzicht in hoe het Populisme zich in Hongarije voltrekt en op welke manier dit effect heeft op de kunst en cultuur. Kunstenaar Alexander Schikowski bracht ons in contact met kunstenaars, journalisten, curators, een theater criticus, een filosoof, een Roma burgerrechten activist, filmmakers, studenten. Allemaal, zonder uitzondering, zijn het kritische beschouwers van de huidige regering.

De interviews, afgelegd door Monica Aerden en Hans van den Ban, werden daarna verwerkt in de documentaire en in de NK Times, editie Budapest. Meer over (Noordkaap in) Budapest...

"een samenspel van harp en betonmolen..."

Op initiatief van Van der Horst kreeg het project in 2013 een opmerkelijk vervolg. "Omdat ik erg benieuwd was wat er van alle pessimistische voorspellingen was uitgekomen, besloot ik één jaar later terug te keren en te gaan kijken hoe het iedereen vergaan was," aldus Van der Horst.

Voor de eerste versie van de documentaire had Van der Horst gebruik gemaakt van bestaande filmmuziek van de Buharovs. Muziek die de surrealiteit en ondoorgrondelijkheid van Hongarije voelbaar leek te maken. De muziek is opgebouwd  uit eenvoudige en vriendelijke deuntjes, samengesteld uit diverse samples. Door het vervormen van de instrumenten klinkt ze toch minder onschuldig en eerder unheimisch. Of als een samenspel van harp en betonmolen zoals de artiesten het zelf typeren. Tegelijk doen de toegevoegde geluiden denken aan het vak van de Gerauschmacher (foleyartiest) bij oude films. Mede hierdoor ontstond het idee om de film tegelijk te vertonen met een speciaal afgestemde muziekperformance.

Over Gentry Sultan en de Buharov Brothers

De Buharov Brothers Igor (Szilágyi Kornel) en Ivan (Hevesi Nándor) maken onafhankelijke korte films, speelfilms en documentaires. Met eenvoudige en absurde verhalen over ongewone personages en hun leven, winnen zij de sympathie van het publiek. De Buharovs componeren ook muziek voor hun films met de in 1998 opgerichtte Pop Ivan band. Een band die  stijlen en sferen (Latino ritmes met elementen van de moderne thunder-jazz en hedendaagse composities) combineert. Inmiddels is de bandnaam Pop Ivan omgedoopt tot Gentry Sultan. Meer over de Buharovs...

Data, locatie, trailer & tickets 

Première zaterdag 2 november 2013, aanvang 20:30

Cinema The Movies - Nieuwstraat 60-62, 3311 XR Dordrecht

PERSBERICHT

Gyere el és nézz meg minket!

Kunstenaars: Gentry Sultan.

images/16.BP_Borsoslorinc.jpg

Borsos Lörinc in een interview met Hans van den Ban voor NAP, Boepadest juli 2012

images/afficheNAP_1s.jpg images/buharov.jpg images/Csaba_Nemes-1.jpg images/Afbeelding_1_3.png images/2.BP_Tranzit.jpg images/3.BP_Buharov.jpg images/6.BP_judit_Csaki.jpg images/13.BP_Katalin_Timar.jpg images/14.BP_Csaba_Nemes.jpg