PROGRAMMA

Op het lijf Geschreven

Sunday 25 July 2010 t/m Sunday 12 September 2010

In Op het lijf Geschreven worden afbeeldingen van schilderijen uit de collectie van het Dordrechts Museum op vier lichamen uit Dordrecht getatoeëerd. De deelnemers identificeren zich door de tatoeages met iconen uit de kunst en zijn bereid deze levenslang op hun huid te dragen.

Op het lijf Geschreven is een samenwerking met het Dordrechts Museum en maakt deel uit van hun serie Tussenstop. Hiervoor organiseert het museum samen met partners uit de stad tentoonstellingen en projecten in de openbare ruimte met als doel zichtbaar te blijven tijdens de verbouwing van het museum. Voor dit project is Jan Kryszons gevraagd om een hedendaagse interpretatie van het verschijnsel tableau vivant te maken. Een tableau vivant, of levend schilderij is een theatervorm, populair in de 18de en 19de eeuw, waarbij gekostumeerde mensen een schilderij of een gebeurtenis uitbeeldden. Jan Kryszons nam het begrip tableau vivant letterlijk door het te vertalen naar de tatoeage.

Recensie in De Volkskrant

 

Recensie in Dagblad Trouw

Kryszons (Keulen, 1974) heeft van zeven kunstwerken uit de collectie van het Dordrechts Museum een ontwerp voor een tatoeage gemaakt. Hierdoor is de context van het schilderij enigszins ontbonden en gereproduceerd in een nieuwe vorm. Er ontstaat een permanente verbinding met het kunstwerk waarbij het lichaam als het ware de conservator wordt die de werken meeneemt naar een andere realiteit.  

Dit project begeeft zich op het gebied van het sociaal kunstproject en kunst in de openbare ruimte. Hierin is met name het proces dat naast de tastbare plaatsing van de tattoeages opgang komt interessant; welke motivatie heeft men om zich een leven lang te verbinden met een kunstwerk en welke reacties roept deze reproductie van het werk straks op als het zich begeeft in de vier alledaagse levens?

Twintig kandidaten meldden zich aan door inzending van een motivatie op hun specifieke keuze. Er kon gekozen worden uit werk van Karel Appel, Floris Verster, Aelbert Cuyp, Ary Scheffer, Otto Dicke en Piet Ouborg. Aan de hand van video interviews door de kunstenaar werden vier deelnemers geselecteerd. Zij worden deze zomer in de achterste zaal van het Museum aan de Haven ter plekke getattoeerd door de Culemborgse Elias Papadopoulos, a.k.a. Tattoos by Opa. In de sereen opgebouwde tentoonstelling kan het publiek de video interviews van zowel de deelnemers als van een aantal niet geselecteerde kandidaten bekijken. Midden in de ruimte bevindt zich een podium waarop de tattoo artiest Opa om de zondag zijn tijdelijke studio inricht.

Afgelopen zondag werd tijdens de opening de eerste tattoeage gezet op het lichaam van de 37-jarige Sander van der Zee. Hij koos voor de schets van Christus naar het werk van de romantische schilder Ary Scheffer.

Tatoeagesessies:

  • 25.07.10 - 'Christus' naar het werk van Ary Scheffer
  • 08.08.10 - 'Gezicht op de Hooikade' naar het werk van Otto Dicke
  • 22.08.10 - 'Dode Kraai' naar het werk van Floris Verster
  • 05.09.10 - 'Portret van de eend Sijctghen' naar het werk van Aelbert Cuyp
  • 12.09.10 - 2e sessies en afmaken van de tattoos

Finissage: zondag 12 september 2010 en afterafter vanaf 20u. bij Noordkaap op de Voorstraat 123.

Openingstijden museum: zaterdag & zondag 11:00 – 17:00 uur

Nieuwe Haven 26 te Dordrecht

De tattoo als artistiek medium

Er is in onze cultuur een verrassend hoog aantal tattoo studio’s waar mensen zich voor uiteenlopende redenen laten tatoeëren. Met uitzondering van hen die uit trendgevoelige motieven en zonder diepere overweging een tatoeage nemen, vertellen de beelden altijd iets over de persoon die de tatoeage op zijn lichaam draagt. Achter bijna iedere tattoo gaat bijgevolg een persoonlijke geschiedenis schuil. Binnen het proces van dit project wil Kryszons deze loop van zaken omdraaien en mensen vinden die zich met iconen uit de kunstgeschiedenis kunnen identificeren en die bereid zijn deze levenslang op hun huid te dragen. Het wordt een onontbindbare verbinding met een kunstwerk, een schilderij. Waarbij het eigen lichaam, als drager, de conservator van een kopie wordt.

Tattoo OPA

Dordrechts Museum aan de Haven 

Dit project is mede mogelijk gemaakt met vriendelijke ondersteuning van het Dordrechts Museum, Mondriaan Stichting en CBK Dordrecht.

Kunstenaars: Jan Kryszons.

images/P1020963.jpg

In het Dordrechts Museum plaatst tattoo Opa eerst de blueprint op de rug van Sander, 25 juli 2010

images/P1020968.jpg images/P1020973.jpg images/P1020977.jpg images/P1030133.jpg images/affiche-Scheffer.jpg images/Unbenannt-1.jpg images/fabian.jpg images/affiche-Verster-1.jpg images/daniel.jpg images/affiche-Dicke.jpg images/nicki.jpg images/affiche-Cuyp.jpg