PROGRAMMA

Noordkaap in Budapest

Thursday 12 July 2012 t/m Sunday 22 July 2012

In Budapest deed Noordkaap in juli 2012 onderzoek naar hoe lokale kunstenaars, culturele instellingen, filosofen en critici  de invloed van het Populisme op het kunst- en cultuurbeleid in hun land ervaren. Monica Aerden (kunstenaar en redacteur Mister Motley én gastredacteur van de NKTimes Budapest) Hans van den Ban (kunstenaar en adviseur Rijksbouwmeester) en Alexander Schikowski (kunstenaar en activist werkzaam in Budapest) legden interviews af en voerden uitgebreide gesprekken. NK Budapest resulteerde in een nieuwe editie van de NK Times, een documentaire en uitwisseling met Hongaarse kunstenaars in Dordrecht.

De recessie als gevolg van de financiële crisis en de ontevredenheid over de toenmalige socialistisch regering dreef de Hongaren bij de verkiezingen van 2010 in de handen van populistisch rechts. De centrumrechtse Fidesz partij kreeg tweederde meerderheid van de stemmen. Premier Viktor Orban wendde zijn macht aan om pijnlijke economische veranderingen door te voeren en ingrijpende maatregelen door te drukken bij de overheid, in de rechterlijke macht, de media en het onderwijs. Alarmbellen rinkelden door heel Europa. Niet in de laatste plaats omdat Hongarije in 2011 voorzitter werd van de Europese Unie. Dit was door de invoering van de perswet en de nieuwe nationalistische grondwet dan ook zwaar omstreden.  

"De plannen van de Hongaarse regering zijn een schending van zowel de letter als de geest van de Europese verdragen. Het roept de vraag op of zo’n land de EU wel kan leiden." (minister Buitenlandse Zaken Jean Asselborn, Luxemburg). Negentig procent van de media is inmiddels in handen van de overheid. De economische crisis overschaduwt alles, en de regering legt de schuld bij Europa, de socialisten, de liberalen, de democraten, de Joden en de zigeuners. Het moedigt de burger aan trots te zijn op de nationale symbolen en de rechtse traditie van het land. "Populism is a very good medicine to economic crisis, to tell people that we are alone, we Hungarians are alone, the whole world is against us," aldus theatercritica Judit Csáki.

Noordkaap in Budapest

Voor tourstop Budapest maakte NK een uitzondering ten opzichte van de werkwijze in de overige steden. Het was de enige stad waar de werkperiode op locatie niet afgesloten werd met een tentoonstelling. In plaats van het presenteren van nieuw werk van kunstenaars van de tour werd er voor gekozen om zoveel mogelijk input te verzamelen van Hongaarse kunstenaars en andere collega’s uit de culturele sector. Budapest gold binnen de tour als levensecht scenario van hoe ver het kan komen als het populisme regeert. Via het netwerk van stadskunstenaar Alexander Schikowski werden kunstenaars, curatoren, filosofen, intellectuelen, critici en activisten die bereid gevonden openhartig te vertellen over de invloed van het Populisme op het kunst- en cultuurbeleid in hun land.

Het team in Budapest bestond uit de stadskunstenaar, twee interviewers, twee cameramensen en de grafisch vormgever. Gedurende tien dagen volgde het team een indrukwekkend bezoekschema. Monica Aerden legde samen met Hans van den Ban dagelijks meerdere interviews af en voerden door de hele stad uitgebreide gesprekken. Kunstenaar Alexander Schikowski vergezelde het team als stadsgids en tolk.

De tourstop in Budapest resulteerde in een documentaire van ca. 40 minuten, een nieuwe editie van de NK Times, en een groepstentoonstelling met recent werk van negen Hongaarse kunstenaars. Deze tentoonstelling maakte deel uit van de eindmanifestatie in Dordrecht in oktober 2012. Roland Farkas van het collectief Foundation of National Art uitgenodigd om een workshop te geven tijdens de eindmanifestatie in het kader van het jongerenproject The Voice of Dordrecht.

In november 2013 organiseert onze filmmaker, Jeanne van der Horst, een uitgebreide presentatie van de documentairefilm 'Not About Paprikas' in Nederland. Hiervoor bezocht zij, samen met Hans en Monica de stad afgelopen zomer voor een tweede maal.

De première vindt plaats op 2 november 2013 in Cinema The Movies in Dordrecht i.s.m. Gentry Sultan uit Budapest.

Noordkaap interviewde

curator Zsolt Petrányi, kunstenaars Igor and Ivan Buharov, Emese Súvecz (Tranzit), journalist Gina Böni, kunstcritica Judit Csáki, Roma Civil Right Activist Aladár Horváth, kunstenaar Janos Sugar, Andrea Pócsik (Romaképmühely), filosoof Àgnes Heller, kunstenaar Csaba Nemes, kunstenaarsduo Borsoslörinc, Csaba Vándor van kunstenaarsinitiatief Kaos Camping, Tibor Horváth en meer kunstenaars van FNA (Foundation of National Art), curator en kunstcritica Katalin Timár, Ágnes Konkoly van SYAA (The Studio of Young Artists’ Association), Erzsébet Pilinger van Knoll Gallery Budapest.

NKTimes Budapest

Met bijdragen van onder meer: Katalin Timar, Àgnes Heller, Alexander Schikowski, Csaba Nemes, Gina Böni, Hans van den Ban, Janos Sugar, Andrea Pócsik, Virág Erdös, Henk Hirs en meer. NKTimes Budapest is geinspireerd op twee lokale kranten, de Maygar Nemzet en de Népszava. Het artikel 'Roma Viual Lab' door Andrea Pócsik kan hier gedownload worden. De NKTimes Budapest is in Lissabon gedrukt en kan worden besteld door contact op te nemen met redactie@noordkaap.org.

images/1.BP_Zsolt.jpg

13-07-2012. Curator Zsolt Petrányi at the The Hungarian National Gallery in front of the work 'Art guard' (1977) by Istvan Nyari (1952).

images/16.BP_Borsoslorinc.jpg images/2.BP_Tranzit.jpg images/3.BP_Buharov.jpg images/5.BP_streetvieuw.jpg images/6.BP_judit_Csaki.jpg images/7.BP_Janos_Sugar.jpg images/8.BP_Kecse_Utca.jpg images/9.BP_Kecse_Utca.jpg images/10.BP_FNA.jpg images/11.BP_FNA.jpg images/12.BP_Tibor_Horvath.jpg images/13.BP_Katalin_Timar.jpg images/14.BP_Csaba_Nemes.jpg images/15.BP_Monument.jpg images/19.BP_car_stickers.jpg images/21.BP_car_stickers.jpg images/22.BP_Monument.jpg images/23.BP_car_stickers.jpg images/24.BP_Gulyas_Gyula.jpg