PROGRAMMA

Noordkaap op de Kunstrand 2013

Saturday 1 June 2013 t/m Saturday 5 October 2013

Kunstrand van Dordt - Cultuur op 't randje

In de zomer van 2013 was NK actief met een nieuw initiatief op De Stadswerven. De Stadswerven wordt een nieuwe stadswijk in Dordrecht. In het zuidelijke deel, dicht tegen de binnenstad aan, vormt zich een cultureel cluster. Met het Energiehuis, een locatie voor podiumkunsten, een nieuwe bioscoop en Villa Augustus. Stadswerven Noord wordt omgeven door het water van de Merwede en het Wantij. In 2018 zullen hier de eerste woningen gerealiseerd zijn. Terwijl de grond bouwrijp gemaakt wordt, trekken kunsthal DordtYart en de Ark van Noach al publiek naar het gebied. Om de Stadswerven gedurende de bouwperiode tijdelijk te verlevendigen en te betrekken bij de culturele voorzieningen van de binnenstad, ondersteunde de gemeente het nieuwe project de ‘Kunstrand van Dordt’, door een stuk braakliggend terrein beschikbaar te stellen en mee te bouwen aan basisvoorzieningen. Yvo van der Vat (kunstcollectief Baracca en voorm. KunstCommandos) vroeg NK om te helpen bij het realiseren van de startfase. Met locale maatschappelijke en culturele partners, en ondersteund door Stichting Doen, werd er een fysieke ontmoetingsplek opgericht waar het publiek de komende jaren actief betrokken wordt bij een breed cultuurprogramma.

Doe het zelf en neem wat vaker de fiets

Gelet op de tijdelijkheid, en haar aanjagende functie, binnen de stedelijke ontwerpopgave van een nieuwe eigentijdse stadswijk, koos NK ervoor om de thema’s duurzaamheid en DIY op de agenda te plaatsen. Deze thema’s kon NK op een plek als de Kunstrand omzetten naar de praktijk via verschillende artistieke kanalen. Met aandacht voor de opleving van de fietscultuur, DIY in elektronica en muziek, locaal consumeren en recyclen.

De mobiele projectruimte van NK diende als ontmoetingsplek, werkplaats, open air bioscoop én voor het eerst ook als keuken van Prins Guerrilla.

DIY met WORM Rotterdam

Datum: 6 en 7 september 2013

Kunstenaars: Radboud Mens, Michel Banabila en Marco Douma, KinoKino met Peter Taylor, Tim Leyendekker, Dennis de Bel

NK nodigde Worm Rotterdam uit om samen een weekend te organiseren met film, muziek en performance. Worm koos ervoor om een versie van hun Filmwerkplaats in Dordrecht te organiseren. Wereldwijd bestaat er een hechte community met meer dan 30 DIY filmlabs; allemaal initiatieven en collectieven door kunstenaars opgezet om het werken met en het vertonen van analoge film mogelijk te houden nu het medium commercieel is dood verklaard. WORM.filmwerkplaats is onderdeel van dit netwerk. Er werd een selectie korte digitale en 16mm films vertoond in de autovriendelijke open air bioscoop van NK. Daarna vond een optreden plaats van geluidskunstenaars Radboud Mens en Michel Banabila, begeleid met beeld van videokunstenaar Marco Douma.

Op zaterdag presenteerden Peter Taylor (KinoKino en IFFR) en Tim Leyendekker twee films: Cinthia Marcelle's hypnotiserende korte film ‘O Século’ (The Century, 2011) en de Braziliaanse speelfilm ‘Neighbouring Sounds’ van Kleber Mendonça Filho. Neighbouring Sounds gaat over een flatgebouw en hoe de levens van haar bewoners langzaam met elkaar verstrengeld raken. De avond werd afgesloten door een DJ set van mediakunstenaar Dennis de Bel.

Dordtse ingrediënten met Prins Guerrilla

Datum: 14 en 15 september 2013

Initiatief: Werkplaats Oost

Kunstenaars: Jilles Kuppens (Prins Guerrilla), Remco Verkerk

Samenwerking: Baracca, Short4Dordt

Guerrilla Dining op de Kunstrand. Lokaal en lekker eten stond centraal tijdens nieuw culinair evenement. Lokaal consumeren = transport reduceren. Prins Guerrilla en de Kunstrand zette samen een nieuw en uniek culinair evenement op poten. Het publiek kreeg een exclusief drie-gangen-menu met enkel Dordtse ingrediënten voorgeschoteld. Tijdens het eten werden onder meer de mogelijkheden van een collectieve groentetuin op de Stadswerven voor het volgend seizoen besproken. De open air bioscoop vertoonde een selectie korte films uit het archief van Short4Dort. Short4Dordt is hét korte-filmfestival voor jongeren in de leeftijd van 9 tot 25 jaar uit de Drechtsteden.

Fiets-in-Bioscoop

 Datum: 28 september 2013

Initiatief: NK

Kunstenaars: Sven Prince, Jorrit Spoelstra, Volle Band

Samenwerking: Baracca, Werkplaats Oost, BuitenGewoon

Steeds meer steden wereldwijd (her)ontdekken de mogelijkheden van de fiets. De verduurzaming van de stad is daarbij een belangrijk thema. Het is echter de vraag in hoeverre de herontdekking van de fiets optreedt en wat de structurele gevolgen hiervan kunnen zijn voor de leefbaarheid van steden. De documentaire Genre de Vie gaat over steden die de fiets promoten als een vorm van vooruitgang, over de bijdrage van de fiets aan de leefbaarheid van steden en in het bijzonder over de rol van de fiets bij onze beleving en gebruik van ruimte.

Op de Kunstrand realiseerde NK Dordrechts eerste fiets-in-bioscoop. Vanaf de bagagedrager kon het publiek er kijken naar de try-out van Genre de Vie, een documentaire door Sven Prince en Jorrit Spoelstra. In deze film staat hun onderzoek naar de wisselwerking tussen stad en fietser centraal. In relatie met het thema organiseerde NK samen met Jorrit Spoelstra vooraf een fietsrit van Rotterdam naar de Dordtse Kunstrand.

Fietsperformance Volle Band

De screening werd gevolgd door een performance door het Amsterdamse collectief Volle Band. Na het succes van 'Dus Niet Brommen' tijdens het Urban Explorers Festival, had NK de fietskunstenaars gevraagd een nieuwe geluidsperformance te ontwikkelen. Tijdens een residency bij STEIM werkten ze aan een technische compositie die specifiek zou reageren op de verlaten parkeerplaats van de Stadswerven. Met twee geluidfietsen ontstond een sprookjesachtig muziekstuk. De fietsers maakten gebruik van de  geheel verlaten parkeerplaats, doken op uit het duister, en reageerden via geluidscapes op elkaar. Hun bewegingen werden via een zender gevisualiseerd op een projectiescherm.

De avond werd afgesloten met een dj/poetry-set door jonge artiesten die verbonden zijn aan het BuitenGewoon Collectief.

LOCATIE: Kunstrand ligt naast de Ark van Noach, Maasstraat 14, en tegenover de Biesbosch Hallen in Dordrecht.

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: Gemeente Dordrecht en Stichting Doen (2013).

Kunstenaars: Dennis de Bel, Marco Douma, Michel Banabila, Peter Taylor , Prins Guerrilla, Radboud Mens, Sven Prince en Jorrit Spoelstra, Tim Leyendekker en Volle Band.

images/NKC_naar_Kunstrand.jpg

Noordkaap arriveert op de Kunstrand, Dordrecht 2013

images/KR_opbouws.jpg images/KR_open_0s.jpg images/startschot_KR2013.jpg images/BBQ_1_s.jpg images/KR_open_3s.jpg images/EetDordt_1.jpg images/EetDordt_2.jpg images/Fietsin_2.jpg images/Worm_Noordkaap.jpg images/Fietsin_1.jpg images/Worm_2.jpg images/Maliecollect_1s.jpg images/Maliecollect_2s.jpg