PROGRAMMA

Naar Nederland

Saturday 20 September 2008

Op het overgebleven gras vond op de experimentele dans performance ‘Naar Nederland’ plaats. Een reizende voorstelling van choreograaf Sagi Gross (Tel Aviv) en beeldend kunstenaar Jeroen Fransen (Amsterdam). De performance draait om thema’s als migratie, integratie en vervreemding en is geïnspireerd op de Nederlandse inburgeringcursus. De vensters waren KLM blauw gekalkt met een paar openingen in de vorm van vliegtuigramen. Het publiek werd verwelkomd door een stewardess (Fransen) in een luchtige stemming, mede veroorzaakt door repeterende muzak. Het publiek werd vervolgens opgenomen in de performance. Met geluidsfragmenten van de inburgeringcursus en projecties op de wanden veranderde het geheel geleidelijk in een atmosfeer van verstikking en afgrijzen.

Naar Nederland was eerder te zien in het Muiderpoort Theater Amsterdam en in het Amsterdamse kunstcollectief Meneer de Wit.

Naar Nederland

In de performance worden maatschappelijke spanningen belicht. Onderwerpen als vervreemding, xenofobie, integratie en stereotypering komen aan de orde. De persoonlijke ervaring met deze media oververhitte container begrippen vormen de input voor Fransen en Gross. De synergie tussen persoonlijke ervaring en de publieke opinies vormen een wezenlijk onderdeel in het samenwerkingverband van dit kunstenaarsduo.

Jeroen Fransen en Sagi Gross

Moderne dans en performance over migratie, integratie en vervreemding. Gebaseerd op de Nederlandse inburgeringcursus kon iedereen inchecken Naar Nederland.

meer docu van deze prachtige performance in Noordkaap volgt SNEL!

Vanaf 2007 werken Sagi Gross (danser/choreograaf – Israël/Tel-Aviv) en Jeroen Fransen (beeldend kunstenaar/performer -Nederland/Amsterdam) regelmatig samen. Hun samenwerkingsprojecten zijn een combinatie van hedendaagse moderne dans en performance.

Fransen en Gross traden eerder op in alternatieve presentatie locaties, zoals het Muiderpoort Theater Amsterdam en in Amsterdamse kunstcollectief Meneer de Wit.

Video

TypeError

Jeroen Fransen: http://www.fransen.ws

images/naar-NL_1.jpg

videostill performance at Noordkaap film: Bejank van Herwijnen

images/Naar-NL_3.jpg images/Naar-NL_4.jpg images/Naar-NL_5.jpg