PROGRAMMA

Hermetisch Zwart

Saturday 17 April 2010 t/m Friday 30 April 2010

Johannes Brechter, Flow Defoe, Timur Dizdar, Quirin Empl, Susi Gelb, Fabian Hesse, Nele Müller, Mitja Spaninger, Thomas Trinkl en Franz Wanner.

In Hermetisch Zwart wordt gereageerd op de donkere kanten van het opkomende populisme in Europa.

Op zoek naar goud

De projectruimte in het Energiehuis is donkerder dan ooit. Donkerder nog dan het voorgaande project Schwarzwald met gastcurator Arno Coenen. De muren, de stalen balken, verwarmingsbuizen en tegels: dit keer is alles radicaal zwart. Behalve de bodem, die fonkelt als een zee van goud.

De titel verwijst naar de alchemistische formule om goud te winnen uit andere metalen. Met waterbaden, zandbaden, oliebaden, fornuizen en retorten probeerden alchemisten greep te krijgen op de aard van de materie en deze om te zetten in onverwoestbaar goud. De huidige inzichten in de elementen tonen aan dat het onmogelijk is om gewone metalen in goud te veranderen. Het concreet  fabriceren van goud was echter een bijkomende zoektocht van de alchemisten. Behalve het experimentele spoor was er namelijk ook een spiritueel spoor: De Steen der Wijzen. Soms werd het als levenselixer voorgesteld waaraan verjongende en levensverlengende eigenschappen werden toegekend. Lange tijd was het vervaardigen van de Steen der Wijzen het voornaamste doel van de westerse alchemie. Latere alchemisten zoals Isaac Newton en Nicolas Flamel stelden dat het doel van het Grote Werk neerkwam op het verlichten van de filosoof zelf.

In onze huidige simplistische,  populistische samenleving moet de hedendaagse beeldende kunst boven alles haar economische waarde aan kunnen tonen en lijkt het zijn bestaansrecht ten overstaan van overheid en ‘volk’ uit volle macht te moeten verdedigen. De jonge kunstenaars in deze tentoonstelling bezitten allen eenzelfde bezieling én vermogen om goud te maken, in alchemistische traditie van het woord. 

De alchemist op zoek naar steen der wijzen, door Joseph Wright in 1771 

Tentoonstelling

De tentoonstellingsruimte is beklemmend zwart. In het licht van de monitoren en spotlights weerspiegelt plaatselijk de gouden vloer. Het oppervlak van zo’n 200 m2 is bekleed met goudkleurige reddingsdekens die normaal gebruikt worden tegen onderkoeling of oververhitting. Hier en daar is de folie losgekomen, vertrapt of opengescheurd, waardoor mat zwarte gaten zichtbaar worden (zie verder kunstenaars onderaan de pagina).

Opening 17 april 2010

Live: The Bucketboyz uit Amsterdam (Bluegrass / Rockabilly / Trash)

Achter de draaitafels: Erik Sep en zijn obscure platencollectie

Hermetisch Zwart was de laatste tentoonstelling van Noordkaap in de voormalige energiecentrale aan de Maas. Een aantal jonge kunstenaars uit München reisde naar Dordt om in de projectruimte en in de stad nieuw werk te maken. Daarnaast was er bestaand werk opgenomen van Flow Defoe, Fabian Hesse, Thomas Trinkl en Franz Wanner. De kunstenaars zijn met elkaar verbonden door hun studieperiode aan de Academie van München en die van Düsseldorf.

Hermetisch Zwart kwam mede tot stand dankzij de Akademie der Bildenden Künsten München.

Kunstenaars: Johannes Brechter en Thomas Trinkl.

images/Hermetisch_Zwart_01.jpg

Hermetisch Zwart, Noordkaap 2010

images/Hermetisch_Zwart_03.jpg images/Hermetisch_Zwart_06.jpg images/Hermetisch_Zwart_08.jpg images/Hermetisch_Zwart_11.jpg images/Hermetisch_Zwart_12.jpg images/Hermetisch_Zwart_16.jpg images/Hermetisch_Zwart_17.jpg images/Hermetisch_Zwart_20.jpg images/Hermetisch_Zwart_22.jpg images/Hermetisch_Zwart_24.jpg images/Hermetisch_Zwart_27.jpg images/Hermetisch_Zwart_28.jpg images/Hermetisch_Zwart_30.jpg images/Hermetisch_Zwart_38.jpg images/Hermetisch_Zwart_39.jpg images/Hermetisch_Zwart_40.jpg images/Hermetisch_Zwart_42_.jpg images/Hermetisch_Zwart_42.jpg images/Hermetisch_Zwart_52.jpg images/Hermetisch_Zwart_55.jpg images/Hermetisch_Zwart_56.jpg images/Hermetisch_Zwart_58.jpg images/Nele_Muller.jpg images/Zwartduikers_07.jpg images/Zwartduikers_34.jpg images/Zwartduikers_39.jpg images/Zwartduikers_53.jpg images/Zwartduikers_62.jpg images/Zwartduikers_77.jpg images/Zwartduikers_79.jpg