PROGRAMMA

It's a Disaster

Friday 12 December 2008 t/m Saturday 13 December 2008

Vrijdag 12 december va. 16h. tot zaterdag 13 december 16h.

besloten 24hrs. screening van rampenfilms door de jaren heen

Activiteiten program

In het kader van de tentoonstelling "Recyclism- There will be Dust" vond een aantal activiteiten plaats:

de filmavond It's a Disaster, een overkill aan rampenfilms door de jaren heen en de workshops 'Fresco Removal' door Daniele Pario Perra.

Wikipedia over rampenfilms

Een rampenfilm is een film over een ramp die op komst is of bezig is, zoals vulkaanuitbarstingen, branden, nucleaire rampen, ziekten, aardbevingen.

Rampenfilms hebben dikwijls een uitgebreide cast en gaan over hoe de personages proberen de ramp te vermijden, eraan te ontsnappen of met de gevolgen om te gaan.

Rampenfilmen zijn al bijna zo oud als het filmmedium zelf. De film Intolerance (1916) van D. W. Griffith bevat elementen van een ramp, net als de films uit de jaren 1930 San Francisco (aardbeving) en In Old Chicago (brand). Het genre vierde hoogtij in de jaren 1970, na het succes van Airport. Films uit deze hoogtijdagen zijn onder andere The Poseidon Adventure, The Towering Inferno en Earthquake.

Een korte revival vond plaats in de jaren 90, toen speciale effecten meer spectaculaire rampen mogelijk maakten: Independence Day een sciencefictionthema, Twister Daylight, Volcano, Dante's Peak, The Day After Tomorrow en de twee meteorietenfilms, Armageddon en Deep Impact.

Over It's a Disaster

Als onderdeel van de tentoonstelling "Recyclism-There will be Dust" kon je in Noordkaap vluchten voor de jaarlijkse overcrowded Kerstmarkt en je oevreleveren aan een overkill van rampenfilms.

Hoemeer de duurzame samenleving aan noodzaak wint, hoemeer haar randverschijnselen (recyclen, eco-stroom, groen bankieren) gereduceerd dreigen te raken tot waardeloos modeverschijnsel. "Recyclism" doet het gehypte recycle stof opwaaien. There will be Dust en van 12 op 13 december, there will also be disaster.

It's a Disaster geeft de kijk van de moderne mens op natuurrampen, het onvermogen van nieuwe technologieen en menselijke misstappen door de jaren heen weer. Maar ook de ontwikkelingen op het gebied van special effects, de spectaculaire veranderingen in decor (veelal stedelijk gebied) vanaf de beginperiode van de film tot het heden, komen als vanzelfsprekend aanbod.

Mede mogelijk gemaakt door...

THANK YOU:

Cultvideotheek Next Page, Breda

Do Not X-Ray, Dordrecht

Do Not X-Ray: http://www.dnxr.net/

Next Page Cultvideotheek: http://www.nextpage.nu

images/Film01.jpg

Foto: Jean Michel van Braak

images/Film06.jpg images/Film08.jpg images/Film13.jpg images/images___.jpg