PROGRAMMA

It Never Happened

Thursday 11 September 2014 t/m Sunday 14 September 2014

Ter ere van haar 10-jarig bestaan organiseert Noordkaap een post-futuristische jubileumstentoonstelling.

'It Never Happened' brengt werken van de afgelopen 10 jaar met nieuw werk samen op verschillende plekken in onze thuisstad Dordrecht tijdens een 4-daagse multidisciplinaire tentoonstelling. Vanuit een post-futuristisch  standpunt viert, betreurt en dramatiseert het een aantal van Noordkaaps centrale thema's zoals Neoliberale stadsplanning, Creative Industry, DIY, Populism, (economische) crisis, Cyberpunk, artistiek activisme en de rol van de kunstenaar en het kunstinstituut.

Volg dit event op FB / Download volledig programma / Pers over It Never Happened, NKTaxi & Autono Speakers

Rijd mee met de Noordkaap Taxi die een link legt tussen geëngageerde kunstwerken en de historische context van de stad tijdens de Open Monumentendagen. Maak deel uit van een eenmalige happening in het niemandsland van een nieuw te bouwen wijk De Stadswerven, daar waar Noordkaap 10 jaar geleden opgericht werd, tijdens het Autono Speakers festival.

Programma

11-09 Opening en grand diner performance, projectruimte Noordkaap (guests only)

12-09, 20:30u AUTONO Speakers

Een drive-in concert met live gemixte videobeelden, speciaal ontwikkeld voor autoradio's. De grootste luidspreker van Nederland. Een productie i.s.m. Radboud Mens, Michel Banabila en Marco Douma. Neem je auto mee en stem af op Noordkaap FM. Voor meer informatie, zie de projectpagina.

locatie: Parking Stadswerven, Maasstraat 16-18, 3313 CR, Dordrecht

live stream: 12 sept vanaf 20:30 op Arminius website

entree: GRATIS

12, 13 & 14-09, 19:30-00:00u NK in Rotterdam

Als parellel evenement tijdens de Wereld van Witte de With lanceert Noordkaap ism Galerie De Kromme Elleboog een nieuw project van Filippo Minelli, Geometry of Silence (2014). Tijdens een residency onderzocht Minelli in stedelijke, voorstedelijke en landelijke gebieden in Zuid-Korea de betekenis van stilte. Vanaf een bankje dat op twee Amsterdammertjes bevestigd is (Bankjewel, Jan Kryszons), kun je kijken naar de verslaglegging van zijn onderzoek. Daarnaast zijn documentaires uit het archief van 10 jaar Noordkaap te zien.

12-09, 20:30 live audio streaming van het AUTONO Speakers concert dat tegelijkertijd in Dordrecht plaatsvindt. Mocht je er niet bij kunnen zijn, volg de live stream hier.

13-09, 19:30-00:00 Meet the artist: Kom gezellig bij Filippo Minelli op het bankje zitten!

locatie: Galerie De Kromme Elleboog, Kromme Elleboog 35, 3012 VM, Rotterdam (zijstraat van Witte de Withstraat, achter galerie MAMA)

13 & 14-09, 11-18u NKTaxi

Intieme kunstritten op de achterbank van Dordtse chauffeurs. Ze brengen je naar diverse locaties in de binnenstad, waar Noordkaap werk in monumenten geïnstalleerd heeft ism Open Monumentdagen. Ook in de taxi zelf is vanalles te zien, horen en beleven.

Instappen ter hoogte van het CS Dordrecht, 11-18u

2,50 euro per rit, 5 rittenkaart 8 euro, 11-rittenkaart 12,50 euro

Kunstenaars

Carlos de Abreu (Lissabon), Arturo Hernández Alcázar (Mexico D.F.), Hans en Rufus van den Ban (Amsterdam/ Rotterdam), Eva La Cour (Kopenhagen) & Douglas Paulson (New York), Nada van Dalen (Rotterdam), Max Dovey (Londen), Roland Farkas (Boedapest), Foundland (Amsterdam), Fabian Hesse (München), JODI (Dordrecht), Johannes Brechter (München), Michael Markwick (Berlijn), Tirzo Martha (Curaçao), Filippo Minelli (Brescia/ IT), Daniele Pario Perra (Bologna), Erik Sep (Dordrecht), Marit Shalem (Rotterdam), Radboud Mens/ Michel Banabila & Marco Douma, Tom de Toys (Düsseldorf), Anna Witt (Wenen), Volle Band (Amsterdam)

13 & 14-09, 11-21u tentoonstelling 10 jaar Noordkaap

Een overzichtstentoonstelling in onze projectruimte met doorlopend filmprogramma, waaronder:

Film

  • ‘Creativity and the Capitalist City’, 2011 een film van regisseur Tino Buchholz (Groningen). Een verkenning van de meest recente patronen van stedelijke ontwikkeling in vooruitstrevende steden in het kapitalistische Westen. De hype rondom de ‘creatieve stad’ is nagenoeg over zijn hoogtepunt. Hoe zit het met deze droom en wat gebeurt er als de hype voorbij is?
  • 'Doble Forza', 2008 een film van OginoKnauss/ Lorenzo Tripodi (Florence). Alamar is een nieuwe stad gebouwd in de jaren '70 aan de rand van La Habana. Het is opgebouwd uit rudimentaire geprefabriceerde technologieën geërfd van de Sovjets en werd gemaakt door  teams van burgers, werkzaam in 'microbrigadas'. De film documenteert het leven van alledag en toont de voordelen en gebreken van het participatieve bouwproces. Doble Forza is een reisverslag over een stedelijke experiment en reist langs de geschiedenis van een bescheiden utopie. Met veel auto's, DIY, reuse, syndicaten, hoop, transmitors, transport, community en prachtige soundscapes.

locatie: projectruimte Noordkaap, Kuipershaven 155

entree: GRATIS

14 sept, 19-21u After-party met o.a. performance Volle Band

We sluiten het weekend af met een drankje op de Kuipershaven 155. Rond 20u zal het Amsterdamse collectief Volle Band ons verrassen met een nieuwe performance. Hun BitBikes is een audiovisuele improvisatie, waarin digitale algoritmes een alliantie aangaan met de fiets. Wat volgt is een fietsduet, waarin beelden en klanken worden gegenereerd op basis van de bewegingen van improviserende fietsers. Computerpoëzie echoot zo door de havens van de stad.

Recent werd een van hun performances opgenomen door Deutschland Radio Kultur. Volle Band is een kunstproject bestaande uit multimediale fietsen, gericht op guerilla jitter noise performances in de openbare ruimte.

Locatie: Noordkaap projectruimte, Kuipershaven 155

Kunstenaars, artiesten, data, locaties en tickets worden geupdate op deze site en via FB.

Download volledig programma

Post-futuristisch jubileum

"Bij een jubileum hoort een feest dat bij de te vieren periode op bijpassende wijze gevierd wordt", aldus Wikipedia. Maar hoe viert een maatschappelijk geëngageerd kunstenaarsinitiatief een jubileum en valt er anno 2014 eigenlijk wel iets te vieren?

It Never Happened vindt plaats in een setting waar het historisch erfgoed van de gevels druipt, in een weekend waar duizenden bezoekers zich vergapen aan honderden open monumenten.  It Never Happened heeft geen vast omlijnd thema, het doet waar Noordkaap goed is: actuele, geëngageerde, kritische, humorvolle en complexe kunst op eigenaardige wijze ‘aanbieden’ binnen een alledaagse context. Het neemt daarbij Franco Berardi’s ‘After the Future’ mee als reisgids, als verwijzing naar de post-attitude waar we nu in beland zijn: post-internet, post-cinema, post-radio, post-labor, post-...

Het jaar dat Noordkaap van start ging, is ook het jaar waarin: vier treinen in Madrid door aanslagen opgeblazen worden; Vladimir Poetin herkozen wordt; foto’s van door het Amerikaanse leger gemartelde gevangenen in Abu Ghraib verschijnen; 355 slachtoffers vallen tijdens de gijzeling van een basisschool in Beslan; Theo van Gogh vermoord wordt, ruim 200.000 mensen om het leven komen bij een zware aardbeving gevolgd door een tsunami in de Indische Oceaan; Frans Bauer vraagt ‘Heb je even voor mij?’; World of Warcraft in de eerste 24 uur 240.000 keer verkocht wordt; de nieuwe Europese Commissie onder Barroso aantreedt; de eerste particuliere ruimtevaartvlucht wordt gelanceerd; Jan Pronk als Hoge Vertegenwoordiger van de VN een oplossing moet zoeken voor de oorlog in Darfoer; het Amsterdamse Broedplaatsenbeleid voorbode wordt van de Creatieve Stad strategie.

In de daarop volgende jaren stort het wereldwijde financieel systeem in, maar wordt de wereld ook (hoopvol) verrast door de overwinning van Barack Obama. En iedereen riep Yes we Can, maar Obama's Yes we Can faalde en het onvermogen van de mens kwam in vele opzichten aan het licht. We cannot, we can no more. In het boek ‘After the Future’ (2011) van de Italiaanse filosoof en media-activist Franco Berardi, wordt het concept van de toekomst als basis van onze moderne geschiedenis op het gebied van cultuur, politiek en economie, herzien, teruggedraaid, geannuleerd en uiteindelijk nieuw leven ingeblazen op een totaal onverwachte manier. Van Futurisme tot post-futurisme. “Wij leven”, beweert hij, “nu in een ruimte buiten de toekomst”. De toekomst is zeker niet meer wat het vroeger was en Berardi is op zoek naar nieuwe manieren om meer aandacht te besteden aan het aanwezig zijn, in het hier en nu.

Mede mogelijk gemaakt door

Mondriaan Fonds

Gemeente Dordrecht

Vereniging Hendrick de Keyser

Do Not X-Ray

Kunstenaars: Anna Witt, Arturo Hernández Alcázar, Carlos d’Abreu, Daniele Pario Perra, Erik Sep, Eva La Cour, Fabian Hesse, Filippo Minelli, Foundland collectief, Hans van den Ban, Jan Kryszons, Marco Douma, Marit Shalem, Michael Markwick , Michel Banabila, OginoKnauss, Radboud Mens, Roland Farkas , Tirzo Martha, Tom de Toys G&GN-Institut en Volle Band.

images/INH_katjalogo.jpg

Hoofdsponsor DoNotXRay feliciteert Noordkaap!

images/INH_johannes_whatsnext.jpg images/INH_taxi_opbouw_jodi.jpg images/INH_opbouw_roelgert.jpg images/INH_opbouw_entree.jpg images/INH_diner_katjapapa.jpg images/INH_dinercateraars.jpg images/INH_diner_maritmaxetc.jpg images/INH_diner_walterhanstoast.jpg images/INH_diner_max.jpg images/INH_diner.jpg images/BxUzAUKIIAAaPr7.jpg images/INH_diner_tom.jpg images/INH_diner_tom2.jpg images/IMG_7281_1.JPG images/INH_arturo_demba.jpg images/INH_tent_videos.jpg images/INH_krant2.jpg images/INH_projectiesbinnen.jpg images/INH_tent-projecties.jpg images/INH_arturo-leg-stamp.jpg images/INH_arturo-stamp4.jpg images/INH_vb_opbouw.jpg images/INH_vb4.jpg images/INH_vb5.jpg images/INH_vb3.jpg images/INH_autono_jeroenniemeijer.jpg images/INH_autono_douma2.jpg images/INH_hostage_marleen.png images/INH_taxi_annapieter.jpg images/INH_taxi_sjoerd.jpg images/INH_taxi_geerten.jpg images/INH_taxi_achterin.jpg images/INH_shalem.jpg images/INH-Markwick-Dys-tuinopia-2014.jpg images/INH_sep_overview.jpg images/INH_hesse1.jpg images/INH_foundland.jpg images/INH_pose5.png images/INH_pose1.png images/INH_pose2.png images/INH_pose3.png images/INH_pose4.png