PROGRAMMA

Gilberto Esparza

Saturday 10 April 2010 t/m Monday 17 May 2010

Gilberto Esparza (Mexico City) onderzoekt de effecten van technologie op sociale relaties en economische trends, alsmede de impact op het milieu en het stedelijk landschap.

Zijn projecten met titels als Parasitos Urbanos en Plantas Nómadas, variëren van lowtech bio-robots die zich voeden met straatvuil en bestaande energiebronnen, tot langdurige onderzoeksprojecten naar waterzuiveringssystemen die zelfvoorzienend door vervuilde landschappen opereren; van performances in de openbare ruimte, tot het geven van experimentele, elektronische workshops. Een bindend element is Esparza’s capaciteit om constructieve samenwerkingen tot stand te brengen tussen kunstenaars, wetenschappers en technologen.

Noordkaap nodigde Gilberto uit om een tijdelijk onderzoekslabaratorium op te zetten in het kader van het Recycle X project. Zijn werk was eerder bij Noordkaap te zien tijdens de tentoonstelling Recyclism - There Will be Dust.

De tentoonstelling STADSPARASIET bestond uit de installatie Plantas Parlantes, een videoregistratie van zijn recente project Planta Nómada en de workshop Praten met Planten.

film: openingsperfomance april 2010

Plantas Parlantes

De installatie Pratende Planten bestaat uit verschillende elementen: het 1e controleert de toevoer en doorstroming van het water en is geïnspireerd door de ingenieuze waterbeheersing in Nederland. Een ander zorgt voor energie uitwisseling tussen de plantjes en de toeschouwer. Deze energie wordt tastbaar gemaakt via geluidsignalen.

Planta Nómada

videoregistratie, 18 min. (2007-2010)

Planta Nómada is een biotechnologische robot met een eigen ecosysteem dat bestaat uit planten en micro organismen die symbiotisch leven in het lichaam van een machine. Het leefgebied van de robot kenmerkt zich door rivieren die een hoge graad van vervuiling, veroorzaakt door stedelijk afval, meevoeren. Planta Nómada filtert het organisch afval uit het water en transformeert dit naar energie.

Workshop: Praten met Planten, 10 april 2010

Onderdeel van het tijdelijk onderzoekslabaratorium was een experimentele workshop met de buren en voorbijgangers van de Voorstraat Noord e.o.  Uit kamerplantjes werden de verborgen mogelijkheden van biomassa en de elektrische potentie daarvan uitgetest en ontstond een zoektocht naar het geluid en de energie van groei.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Mondriaan Stichting en Do Not X-Ray.

Recycle X wordt ondersteund door: Stichting Doen, SNS Reaalfonds, Trivere, Prins Bernhard Cultuurfonds

Kunstenaars: Gilberto Esparza en Recycle X.

images/Stadsparasiet_09.jpg

Opening Stadsparasiet. Foto: JM van Braak/ Noordkaap 2010

images/Stadsparasiet_06.jpg images/Stadsparasiet_03.jpg images/Stadsparasiet_37.jpg images/opbouw_3.jpg images/opbouw_4.jpg images/opbouw_7.jpg images/Stadsparasiet_10_.jpg images/Stadsparasiet_12.jpg images/Stadsparasiet_13.jpg images/Stadsparasiet_17.jpg images/Stadsparasiet_18.jpg images/Stadsparasiet_24_1.jpg images/Stadsparasiet_32.jpg images/Stadsparasiet_35.jpg images/Stadsparasiet_42.jpg images/Stadsparasiet_43.jpg images/Stadsparasiet_45.jpg images/workshop_1.jpg images/ws_5.jpg images/Stadsparasiet_39.jpg images/ws_2.jpg images/ws_3.jpg images/ws_7.jpg images/opbouw_8.jpg images/opbouw_9.jpg