PROGRAMMA

Film 'Until the Light Takes Us'

Saturday 13 March 2010 t/m Sunday 14 March 2010

De nieuwe, spraakmakende documentaire over Noorse black metal werd 13 en 14 maart vertoond in Noordkaap te Dordrecht, in het kader van de groepsexpositie Schwarzwald.

Until the Light Takes Us

Filmmakers Audrey Ewell en Aaron Aites uit Brooklyn, New York wijdden hun documentaire ‘Until the Light Takes Us’ aan black metal, de extreme muziekstroming die begin jaren negentig opkwam in Noorwegen en wereldwijd het nieuws haalde door een serie moorden en kerkverbrandingen.

De filmmakers woonden twee jaar lang in Noorwegen, waar zij vertrouwelijke relaties opbouwden met de kopstukken van de black metal. Bijzonder openhartig zijn de gesprekken met musicus Varg Vikernes, die destijds zijn gevangenisstraf uitzat voor onder meer de moord op mede-bandlid Eronymous. Naast interviews met leden van bands als Mayhem, Darkthrone en Satyricon, die in hun eigen woorden geschiedenis en ideologie van de black metal verklaren, is er aandacht voor de esthetiek van black metal. De grimmige beeldtaal heeft veel invloed op de internationale kunstwereld, wat in de film aangetoond wordt door kunstenaars Bjarne Melgaard en Harmony Korine.

Naast black metal bevat de soundtrack muziek van onder meer Sunn O))), Boards of Canada, Múm en Black Dice.

De documentaire is nog niet officieel op dvd verschenen en is slechts 1x eerder vertoond in Nederland.

Powered by: Subbacultcha

Trailer Until Light Takes Us

Black Metal Movie: http://www.blackmetalmovie.com/

Expositie Schwarzwald

De filmvertoning vindt plaats in het laatste weekend van de expositie Schwarzwald, die van 26 februari t/m 14 maart te zien is in Noordkaap.

Schwarzwald is een ‘gesamtkunstwerk’ in de vorm van een duister woud, waarin luid en duidelijk gestalte wordt gegeven aan de oerdriften van de mens door middel van schilderkunst, beeldhouwkunst, video, fotografie, collage, DIY, performance, verhalen, opera en heavy metal.

Schwarzwald: http://derschwarzwald.info

images/Der-Schwarzwald-pt2-26.jpg

Overzicht Schwarzwald in Noordkaap, februari 2010

images/Der-Schwarzwald-pt2-45.jpg images/Der-Schwarzwald-pt2-50.jpg images/utltuposter_.jpg