PROGRAMMA

Best Verzorgd Boek

Friday 9 January 2009 t/m Sunday 25 January 2009

Een selectie boeken uit de Nederlandse boekproductie van 2007.  In 2009 presenteerde Werkstatt voor de tweede maal de mooiste boeken van het voorafgaande jaar in de projectruimte van Noordkaap. Voor Best Verzorgd Boek zijn wederom 33 boeken geselecteerd door de gelijknamige Amsterdamse stichting. 

Jaarlijks kiest een vijfkoppige vakjury boeken die zich door hun vormgeving en productietechniek onderscheiden. Over het jaar 2007 zonden uitgevers, opdrachtgevers, ontwerpers en drukkers gezamenlijk 465 boeken in – een ongekend hoog aantal. De jury, bestaande uit Kees van den Hoek (Uitgeverij THOTH, Bussum), Ben Laloua (ontwerper Ben Laloua/Didier Pascal, Rotterdam), Pieter Tielen (Drukkerij Tielen, Boxtel), Julius Vermeulen (adviseur Kunst & Vormgeving Koninklijke TNT Post, Den Haag) en René van der Vooren (ontwerper, Amsterdam) heeft uit die inzendingen 33 boeken verkozen als De Best Verzorgde Boeken van 2007.

 

In de selectie bevinden zich onder meer de indrukwekkende monografie Eva Besnyö (Uitgeverij Voetnoot), ontworpen door Barends & Pijnappel en Ringel Goslinga. Family Tree (Veenman Publishers), ontworpen door Johan Thermaenius en Roger Willems. Van Irma Boom, die vorig jaar met twee publicaties ook internationale medailles won, zijn dit jaar Inside Outside. Petra Blaisse (NAi Publishers) en Sur place (Fortis Stichting Kunst en Historisch Bezit) onderscheiden. Andere opvallende bijdragen zijn berlin_nl. Een keuze uit de Kunstcollectie KPN, vormgegeven door Kummer & Herrman, ook verantwoordelijk voor Rijksakademie Open 2007 (Rijksakademie Amsterdam) en een publicatie in eigen beheer van de jonge modeontwerper JOFF, Ofoffjoff. One to one, met fotografie van Anuschka Blommers & Niels Schumm, vormgegeven door Julia Born. De ontwerpers van de huisstijl van het Stedelijk Museum CS, Experimental Jetset, worden onderscheiden voor het boek High Resolution, dat zij voor het Cobra Museum ontwierpen.

Door de internationale jury Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig werd een eervolle vermelding gegeven aan het Jaarverslag 2006 van de Mondriaan Stichting, ontworpen door Joost Grootens. Twee jaar geleden won Grootens in Leipzig een gouden medaille voor zijn ontwerp van de Metropolitan World Atlas (Uitgeverij 010), terwijl het Jaarverslag 2003 van de Mondriaan Stichting in Leipzig ook een eervolle vermelding gekregen had.

 De tentoonstelling Best Verzorgd Boek was eerder te zien in o.a. het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Haagse Museum, Printing Museum in Tokyo en tijdens het World Book Design in Wenen. 

website Best Verzorgd Boek

De presentatie ontstond i.s.m. Tevoorschijn, KLAAR.Ontwerpen, niet vouwen a.u.b.en Noordkaap.

images/bestboekgeorge.jpg images/Boek_opbouw_2.jpg images/boekpresentatie01.jpg images/boekpresentatie03.jpg images/boekpresentatie04.jpg images/boekpresentatie07.jpg images/boekpresentatie10.jpg images/boekpresentatie11.jpg images/boekpresentatie13.jpg images/boekpresentatie14.jpg images/boekpresentatie16.jpg images/boekpresentatie18.jpg images/SNC13859.jpg images/SNC13875.jpg images/14139.jpg