PROGRAMMA

(Before) Property

Friday 14 September 2007 t/m Thursday 27 September 2007

Carlos d'Abreu, Van den Ban & Zn., Melissa Cruz, Nada van Dalen, Fabian Hesse, Daisy Kroon, Pressplay i.s.m. Jan Kryszons , Federico d'Orazio en Anna Witt.

Met ‘(Before) Property’ opende Noordkaap haar eerste projectruimte in de Voorstraat Noord in Dordrecht. Het was het de eerste tentoonstelling in de serie Stedelijke Sluiproutes. Stedelijke Sluiproutes ging over het verkennen van alternatieve wegen in stedelijke systemen op sociaal, juridisch en economisch gebied.

De straat als sociaal-cultureel fenomeen met haar verschillende lagen werden in kaart gebracht d.m.v. observatie, interventie en reflectie door de kunstenaars van Noordkaap en gasten. Vragen die centraal stonden waren o.a.: welke onderdelen zijn privé en welke  openbaar bezit, welke mensen bewegen zich door de straat, welke sociale codes gelden er en welke Algemene Plaatselijke Verordeningen zijn er van kracht? (Before) Property werd gevolgd door SuperLaTief en Recyclism.

Carlos de Abreu (München)

Carlos vervaardigde een lichtobject voor de projectruimte. Bakstenen aan weerszijden van elektra draden houden twee in elkaar verweven TL-buizen op hoge spanning. Het lichtobject is permanent opgenomen in de ruimte, totdat metaalmoeheid in werking treedt.

Van den Ban en Zn.

Fix nr. 13, chocoladenmuizenfolie installatie door Hans van den Ban en Rufus van den Ban

"Katja, Ik ben het met Zygmunt Bauman eens: omdat we de enorme snelheid van veranderingen niet kunnen vertragen, laat staan de richting ervan bepalen, richten we ons ons op (het neurotisch puriteins geneuzel over) dingen die we wel kunnen beinvloeden: andermans sigarettenrook, teveel zonlicht en onbeschermde sex...zwerfvuil kan daar wat mij betreft ook bij, en matig onderhoud...zoveel meer verhaal, als je niet meteen alles terugrestaureert en de straten mediteraan vuil laat...fix nr. 13 is een pleidooi daarvoor met duurzaam zwerfvuil.

tot morgen

hans"

Melissa Cruz (Colombia)

Melissa Cruz liet zich voor het project Atelier Zuidvleugel, inspireren door het ontbreken van berglandschap in Nederland. De paar heuvels die het land rijk is bestaat tot haar verbazing uit verzamelingen huisvuil. Haar 'Travelling Object' is een groeiende bal afval die ontstaat i.s.m. bewoners uit diverse steden die samen de Zuidvleugel vormen. Melissa Cruz werkte eind augustus vanuit een tijdelijk atelier op de Voorstraat-Noord. Tijdens de opening van de projectruimte maakte zij een gevelbreed gordijn van Dordtse plastic tassen en haar Travelling Objects kregen een hoofdrol in de openingsceremonie van Noordkaap en Werkstatt.

Nada van Dalen (Dordrecht)

Nada van Dalen is een ontwerpster met een a-modieuze houding als van een autonoom kunstenaar. Haar kleding past niet direct bij trends en tijdsbeeld, of bij één bepaalde doelgroep. Het is stug, wrang en rauw. In de tentoonstelling was haar nieuwe collectie 'Stained' te zien, die geïnspireerd is op werkperiode van drie maanden in Wenen.

Fabian Hesse (München)

Fabian Hesse (1980) studeerde aan de Kunstacademie van Lyon en München. Via zijn multimediale installaties, websites en workshops meet de kunstenaar zich verschillende maatschappelijke en politieke rollen aan. Hij richt adviesbureaus en ontwikkelingsmaatschappijen op waarin de focus ligt op sociale issues in stedelijk gebied. Zo biedt zijn bedrijf PPconsulting 36-uurs workshops aan, waarbij de perceptie die de deelnemers van hun stad hebben rigoureus verstoord wordt. In Dordrecht presenteert hij zijn bedrijf SubCity Investments. In (Before) Property vertoonde Hesse een promotietour van SubCity Investments op een braakliggend terrein en tijdelijk hergebruikte fabriekshallen in Stuttgart: over het spanningsveld tussen niet-reguliere leefwijzen in semi-publieke ruimten en hun economische waarde.

Tevens ontwikkelde Hesse een voorstel voor guerillia energy in de Voorstraat: 'Windmills for Dordrecht'. Een projectvoorststel voor guerillia energie via miniatuur windmolens als functionele kunstobjecten die de Voorstraat Noord en Dordrecht voorzien van windenergie.

Daisy Kroon (Rotterdam)

Tijdens de opening van Before Property werd de collectie 'Keeping it Kosher' geshowd in de tuin van de Oud-Katholieke Kerk, tegenover de projectruimte van Noordkaap.

"ADAM GöGGELMAN IS EEN JOOD. HIJ DRAAGT MOHAIRVESTEN. HET GEBKRIEBEL VINDT HIJ EEN FIJN GEVOEL. DE SOK IN HAAR BROEK VOELT GERUSTSTELLEND. HIJ STAAT GRAAG MET DIE PRIKKENDE TRUI VOOR DE SPIEGEL, BEWONDERT DE GOUDEN PRINT. NIEMAND WEET ERVAN, BEHALVE ZIJ. ZIJ BEGRIJPT MIJN LIEFDE VOOR SLAAPLOKKEN. NET ALS IK HAAR DRANG OM EXTRA SCHOUDERVULLINGEN TE DRAGEN BEGRIJP. IK BEN ADAM."

Pressplay i.s.m. Jan Kryszons

Dit Keulse multimedia collectief filmde de opening vanuit de lucht. Ter plekke gemixte videobeelden werden gescreend op een gigantische ballon die hoog boven de straat zweefde. In de projectruimte werden de beelden gedurende de tentoonstelling vertoond op 4 flatscreens.

Federico d'Orazio

Voor Federico d’Orazio (1968) is maatschappelijk engagement onlosmakelijk verbonden met het kunstenaarschap. Kunst is daarbij geen remedie tegen maatschappelijke misstanden en onrecht, maar dient als manifest, eye-catcher of aanklacht. D’Orazio’s werk gaat over hedendaagse obsessies in de harde, kapitalistische en masculiene maatschappij. Auto’s, dood, sex en portretten van personen aan zelfkant van de maatschappij bezetten d’Orazio’s wereld. Sensatie is een onderdeel van zijn werk.

Anna Witt (Wenen)

Voor de tentoonstelling maakte Witt (1981) de videoperformance 'Homefront' in Dordrecht. Witt speelt in haar performances met de realiteit en rituelen in extreem gecontroleerde ruimtes. 'Homefront' speelt zich zowel op straat als in de intieme binnensfeer van Dordtse woonkamers af. Dordtenaren werden gevraagd naar verbeteringen die zij voor hun leefomgeving wensen en Anna liet hen hiervoor demonstreren. Op banners staan statements en demands te lezen; meer groen op straat, veiligere speelplekken, schone straten...Terwijl de spandoeken wapperen hoor je Anna in gebroken Engels, vragen stellen aan voorbijgangers over hoe de demonstrant zijn eisen kan realiseren. Er volgen ontroerenende en soms vurige gesprekken over de invloed die een individuele burger kan uitoefenen op stadsbestuur, overheid en bedrijfsleven.

Anna Witt studeerde aan de kunstacademie van Wenen en München en in 2006 ontving zij de Leif Rumke Preis.

Catwalk Voorstraat, Kroon en Van Dalen

Tijdens de openening van Before Property en het pand Werkstatt vonden twee korte shows plaats op straat met de nieuwe collecties van Daisy Kroon en Nada van Dalen.

Kunstenaars: Anna Witt, Carlos d’Abreu, Fabian Hesse, Federico d'Orazio, Hans van den Ban en Nada van Dalen.

images/SNC10927.jpg

Carlos D'Abreu, lichtinstallatie

images/FIX13.jpg images/DSCN9524.jpg images/DSC_6445.jpg images/DSC_6441.jpg images/DSCN2839.jpg images/DSCN2830.jpg images/DSCN2834.jpg images/DSC_6423.jpg images/ballon1.jpg images/anna11-1.jpg images/anna4-1.jpg images/ballon2.jpg