PROGRAMMA

Noordkaap in München

Friday 24 June 2011 t/m Saturday 9 July 2011

Noordkaap in München

In vijf Europese steden (München, Istanbul, Keulen, Lissabon, en Dordrecht) maken we de komende twee jaar tentoonstellingen, waarvoor deelnemende kunstenaars op locatie nieuw werk produceren. De kunstenaars wordt gevraagd te reageren op lokale fenomenen, volksgebruiken en actuele, maatschappelijke ontwikkelingen in de desbetreffende stad. De EU tour start met de tentoonstelling 'Adios Holanda', in München, met:

Achim Mohné/ Uta Kopp: REMOTEWORDS (DE), Hans van den Ban (NL), Nada van Dalen (NL), Extrapool (NL): Anna McCarthy (UK) and Rumpeln (DE), Fabian Hesse (DE), Daan den Houter (NL), Tassilo Letzel (DE), Tirzo Martha (AN), Filippo Minelli (IT), Federico d’ Orazio (IT), Abner Preis (US) en Yvo van der Vat (NL), Ron Petrol (DE), Tim Wu and Piko Be (DE).

Noordkaap wil met  Adios Holanda een breed publiek interesseren voor het fenomeen populisme. Performancekunstenaar en verhalenverteller Abner Preis transformeert daartoe een braakliggend terrein vlakbij de whiteBOX in een Superhero trainingscamp. Tassilo Letzel, woont en werkt in München, neemt je per fiets mee naar zijn lievelingsoorden in zijn stad. Plekken die exemplarisch zijn voor de manier waarop de stedelijke omgeving de afgelopen jaren is veranderd. Fabian Hesse, eveneens uit München, leest tijdens een marathonperformance voor uit het Burgerlijk Wetboek van Duitsland en de Nederlandse kunstenaar Daan den Houter ontvangt je aan zijn, qua gigantische stamtafel.  

Read it in the Noordkaap Times

Bij iedere stad die Noordkaap aandoet, verschijnt een nummer van de Noordkaap Times, een krant met daarin columns, previews, achtergrondartikelen, kunstenaarsbijdragen et cetera. In de eerste editie vind je onder andere bijdragen van kunstenaars Federico d’Orazio en Arturo Hernández Alcázar. Kunstcriticus Machteld Leij schreef een tekst over de manier waarop de Nederlandse kunstwereld reageert op het opkomende populisme. En socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen probeert de opkomst van het populisme te verklaren aan de hand van het werk van politicologen Chantal Mouffe en Ernesto Laclau. De krant is tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar in de whiteBOX, en kost slechts €2,-. 

Partners

Noordkaap werkt tijdens dit Europese project samen met lokale en internationale partners. In München zijn dat Lothringer13 Laden, de whiteBOX en Der Verein für Spielkultur München, die superhelden oproept zich aan te melden voor het trainingskamp van Abner Preis. Het onafhankelijke kunstenaarsinitiatief Extrapool uit Nijmegen reist met Noordkaap mee door Europa, en realiseert, als onderdeel van de Audiotoop serie, tijdens de tournee terplekke, met behulp van lokale kunstenaars, hoorspelen. Ook wordt in opdracht van Extrapool door lokale kunstenaars behang gemaakt, als onderdeel van de serie SLIMTARRA.

Lees hier de recensie in de Mister Motley

Locatie

whiteBOX op het terrein Kultfabrik, nabij station Ostbahnhof

Grafinger Str. 6 81671 München Gebouw 44

Openingstijden tentoonstelling

do., vrij.17-21 uur

za., zo.: 15-20 uur

www.whitebox-ev.de

Data workshops, fietstour, events

  • Abner Preis/ Noordkaap "Superheroe trainingscamp", strand voor de White-BOX, Kultfabrik. Workshops woensdag 22.06 van 10 tot 12 uur en  van 15 tot 17 uur, vrijdag 24.06 van 10 tot 12 uur en van 17 tot 19 uur. Afsluitende performance  vrijdag  van 20 tot 21 uur, aanmelden via info@noordkaap.org
  • Tassilo Letzel/ Noordkaap “Fietstour” startpunt bij het monument ‘Bavaria’ aan de Theresienwiese, lengte tour ca. 40 km . o p 16, 19 en 26 juni en op 3 juli verzamelen om 12 uur. Aanmelden via tassiloletzel@gmail.com
  • Extra avond in het Noordkaap Complex met video werken van de Hongaarse kunstenaar Alexander Schikowski. Datum wordt bekend gemaakt via www.noordkaap.org en facebook (artspace noordkaap)
  • Finissage Adios Holanda : vrijdag 8 juli 2011, vanaf 20 uur, whiteBOX Kultfabrik

München

München behoort tot de belangrijkste economische en culturele centra in de Bondsrepubliek. Een stad waar je  struikelt over de clichés: thuisstad van het grootste jaarlijkse bierfeest ter wereld, het BMW museum, met F.C. Bayern München, braadworst en lederhosen. Naast een overvloed aan volkscultuur en populistisch erfgoed is dit ook de stad van de altijd uitverkochte opera's, de drukbezochte openingen van tentoonstellingen en de zeer respectabele positie van kunst met de grote K.

München is rijk, extreem schoon en de straatkrant wordt in de vorm van een glossy aangeboden in metrostations waar dag en nacht klassieke muziek uit de luidsprekers klinkt. Een stad waar je je op het eerste gezicht waant in een sprookje voor de rich and famous, die er in slaagt dit sprookje veilig te stellen door alles wat vreemd, vies en armetierig is buiten te sluiten.

Zo schrijft Max Pam: "Als er nog een tweede financiële crisis aankomt, kun je maar het beste naar München vluchten, want het lijkt wel of de eerste crisis aan die stad totaal voorbij is gegaan. Het historische centrum straalt een rijkdom uit, die wij in Nederland nauwelijks kennen. Zelden zoveel juwelierswinkels bij elkaar gezien. En dan heb ik het niet over juwelierswinkels van het lommerdachtige type, waar je ook een horloge of een paar Zeeuwse knoopjes heen kunt brengen, maar van die zaken waar je eerst een afspraak moet maken om er überhaupt naar binnen te mogen. " (de Volkskrant, 11.02.2010)

Mede mogelijk gemaakt dankzij

Mondriaan Stichting, Gemeente Dordrecht, whiteBOX e.v., Kulturreferat München

Kunstenaars: Abner Preis, Daan den Houter, Fabian Hesse, Federico d'Orazio, Filippo Minelli, Hans van den Ban, Nada van Dalen, Remotewords, Tassilo Letzel, Tirzo Martha en Yvo van der Vat.

images/noordkaapcomplex.jpg

Noordkaap Complex, Whitebox Munchen

images/overzicht_boven-1.jpg images/overzicht_boven-2.jpg images/overzicht_beneden-1.jpg images/overzicht_beneden-2.jpg images/hotel_europa.jpg images/tirzo_martha.jpg images/modeshow_nada_van_dalen.jpg images/yvo_adios.JPG images/superhero_workshop_opening-1.jpg images/High-Tea-Table-hands.jpg images/tassilo_adios_h.jpg images/istanbul_flags_6.jpg images/GG_FH.jpg images/fighting_solves.jpg images/daan_geld.jpg