KUNSTENAARS

Nada van Dalen

1983, woont en werkt in Dordrecht

De collecties van Nada van Dalen zijn een reactie op een wereld die perfect wil en pretendeert te zijn. Terugkerende onderwerpen in haar werk zijn de dood, anatonomie boeken, angst, haar verzameling medeschepselen, filosofie, psychologie en muziek. Hip Hop, zangeres Nico, Frank Zappa, porno, graffiti, werkkleding, Hardcore,  afgetrapte paupers, grote ellende, kleine ellende en alles wat imperfect is.

Nada: "Imperfecties zijn een belangerijk onderwerp in mijn werk, maar ook in de kleding zelf. Het zoeken naar een voor mij nieuw realistischer schoonheidsbeeld als reaktie op het hedendaagse modebeeld. Hiermee bedoel ik afstand nemen, als buitenstaander kijken en er tegenin gaan. Dit geldt nadrukkelijk ook ten opzichte van mijn eigen beeldvorming. Negatieve eigenschappen en uiterlijkheden tot schoonheid verheffen. De aantrekkingskracht en mijn verslaving voor het duistere: het uitpluizen en de worsteling van mijn eigen psyche. Het spelen met clichés en kijken hoe mensen daar op reageren.

Mijn laatste twee collecties gaan over mijn indrukken van  steden waar ik periode gewoond heb. Hoe de mensen die er wonen en ik zich er in begeven. De geschiedenis, de kleding die ik daar vond, de kunstenaars die daar gewerkt en gewoond hebben, de muziek, filosofie en de clichés werden in de collecties verwerkt. Dit leidde tot rauwe, boze collecties met humor, die je aan het denken zetten en je verwarren. 

Dordrecht is mijn thuishaven, voor mij een belangerijke plek ook voor mijn werk. Dordrecht is een werkstad er zijn geen studenten maar heel veel nobele wilden. Ik word niet afgeleid door trends die mij mee kunnen slepen. Het is de stad van de helaasheid der dingen, de matten (kapsels) en de stad waar de frikandel vandaan komt. Daarnaast woon ik elk jaar een periode in een andere grote stad, because you can not stand still & rot."

"Life is a nurse...............................But the meat is weak, hit dead and admire."

A collection made like the act of a serial killer: long thinking, quick action. Nada’s collection "Life is a nurse...............................But the meat is weak, hit dead and admire" was first shown at the opening exhibition of the Noordkaap EU Tour, at Kunsthalle Whitebox in Munich (June 2011). This growing collection is Nada’s response to the popularity around shootings, individuals that completely go mad, while being very sophisticated at the same time...

Interactive Performance 05.02.2012

In Cologne, Nada researches how certain clothes evoke strong emotions such as fear and intimidation in people. The results become part of her new spring/summer collection.On sunday the 5th of February you are kindly invited to bring clothes that frighten you.

Nada van Dalen studeerde in 2007 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. NADA liep o.a. stage bij het Weense duo Wendy & Jim en in 2010 werd haar Berlijnse collectie Immergeradeaussi genomineerd voor de prestigieuze Internationale Mode & Photographie wedstrijd in Hyeres, Villa Noaille. Haar werk was onlangs te zien op de catwalk van de Dutch Design week in Eindhoven (2011) en  is in 2012 te zien in het Schielandhuis/ Rotterdams Museum.

images/8everybodyearnsamedalforlif.jpg

Immeregradeaussi, foto: Shoji Fuji, Hyeres 2010

» http://www.nadavandalen.com/

Programma: Closing Part - Dordrecht, Noordkaap in Cologne, Noordkaap in Istanbul, Noordkaap in München, Work to Grow en (Before) Property.