KUNSTENAARS

Johannes Brechter

1979, woont en werkt in München

Brechter, die van start ging als straatartiest, is vooral bekend vanwege zijn installaties in urbane omgevingen en om zijn favoriete materiaal: plastic. Van bestaand afvalmateriaal als melkflessen, reclame stickers en bekers creëert hij cartooneske figuren die duidelijk tot een eigen subcultuurtje horen.

Skaters, straatvegers of speciale militaire eenheden liggen in de haven, kruipen rond in bruggen en metrostations of hangen in openbare straatverlichting. 

Brechters skatersmentaliteit, waarmee hij de stedelijke ruimte telkens vanuit verrassende hoeken ervaart en verkent, vormt het uitgangspunt voor zijn onaangekondigde stadsinterventies.

Brechter is in 2010 afgestudeerd aan de Akademie der Bildenden Künste in München  bij prof. Hermann Pitz.

ZWART, Johannes Brechter 2010

ZWART, Noordkaap april 2010

Het woord ZWART licht als een grafisch embleem uit de wand op. Brechter liet de restruimte van de hoofdletters weg en kraste dat wat overbleef lijntje voor lijntje uit de zwarte muurlatex.

Zwartduikers, Johannes Brechter 2010    

Zwartduikers, Spuihaven Dordrecht 2010

melkflessen, Gaffa tape, pvc buis

Tegenover het stadskantoor liet Brechter vijf Zwartduikers te water, zij bewaken het volk.

 

 

Scrap Mutants, Dordrecht 2010

tape, plastic flessen, draad, hout

Mannetjes met rugzakken en baseball caps die zich dapper vastklampen aan bekabeling hoog boven de straat. Bootjes werden te water gelaten, bemand door plasticafval figuren met hengels.

images/johannes_2.jpg

Zwartduikers, Johannes Brechter 2010

» http://www.johannesbrechter.de/

Programma: Closing Part - Dordrecht, Noordkaap in Lisboa, Plastic People Party, Noordkaap in Istanbul, Eigenaardig jongerenproject The Voice of Dordrecht, SCRAP ADDICTS en Hermetisch Zwart.