KUNSTENAARS

Jan Kryszons

1974, woont en werkt in Dordrecht en in Keulen

Beeldend kunstenaar Kryszons maakt multimediale installaties en ontwikkeld sociale kunstprojecten. Hij maakt op verschillende manieren en met verschillende media kunst die ook buiten de tentoonstellingsruimte functioneert en brengt daarmee een wisselwerking tussen de beschouwer en zijn werk tot stand.

Recente projecten zijn onder meer: ‘Bankjewel’ waarbij hij de functie van de straat als plek voor ontmoeting teruggeeft door het gebruik van Amsterdammertjes als deel van  zitbankjes; ‘Op het Lijf Geschreven’ (in de serie Tussenstop van het Dordrechts Museum, 2010) waarvoor de kunstenaar werken uit de collectie van het museum in de tentoonstelling door Tattoo Opa liet omzetten naar tatoeages en vier Dordtenaren deze stukken meedragen de publieke ruimte in.

"Ik heb een opleiding gevolgd tot beeldhouwer maar in mijn praktijk als kunstenaar ben ik bezig op verschillende gebieden. Kunst is voor mij een mogelijkheid om op mijn eigen manier op maatschappelijke vraagstukken te reageren. In de afgelopen tijd heb ik mij met met meerdere kwesties bezig gehouden, waaronder de rol van jongeren binnen stadsontwikkeling, het gebruik van de openbare ruimte en de verhouding tussen kunst en kunstbeschouwer. Ik zie elk nieuw project als een soort opdracht die vanuit de gemeenschap of door mijzelf geformuleerd is. Kenmerkend voor het ontstaansproces van mijn werk zijn de volgende stappen: ik signaleer of formuleer een vraag en/of probleem; ik onderzoek een aantal oplossingen en leg deze uiteindelijk bloot aan reacties vanuit de maatschappij. Daarbij werk ik meestal niet alleen maar ga ik samenwerkingen aan om mijn doel te bereiken. Mijn eigen handschrift ligt soms meer in het idee en het concept dan in de tastbare uitvoering."

Naast zijn artistieke werk stelt Kryszons als curator tentoonstellingen samen en is hij mede-initiatiefnemer van het kunstproject  Sued-West Labor in Bergheim (2008-2010, Duitsland). In dit wijkproject werden jongeren uit de achterstandwijk via nieuwe media technieken ondersteund om hun eigen ideeën over de samenleving en stadsontwikkeling vorm te geven. Gedurende twee jaar werd een serie workshops en intensieve presentaties  samen met de jongeren ontwikkeld. Dit resulteerde  o.a. in videoclips, interactieve maquettes en een mobiele hangplek voor verschillende groepen jongeren uit de wijk.

 Na zijn studie Kunst en Engels taal / letterkunde aan de Universiteit van Siegen, studeerde Kryszons in 2004 af aan de Kunstacademie van Düsseldorf (klasse Magdalena Jetelova).

Samen met Katja Diallo is hij de drijvende kracht achter Noordkaap.

images/P1030024.jpg

» http://jankryszons.com/

Programma: NK op de Wereld van Witte de With, It Never Happened , Closing Part - Dordrecht, Noordkaap in Lisboa, So you think you can make Art?, Noordkaap in Istanbul, Op het lijf Geschreven, Bankjewel en Eine Hausfrau kommt selten alleine.