KUNSTENAARS

Hans van den Ban

1950, woont en werkt in Amsterdam

Hans is beeldend kunstenaar die oorspronkelijk sterk door Fluxus werd beïnvloed en zich in de loop van de jaren ‘80 en ‘90 vooral toelegde op sculptuur. Met projecten zoals ‘Klittenman’ (Redux, Pakt, Amsterdam 2006) grijpt hij terug op presentatievormen uit zijn beginperiode.

Zijn eerste interventie bij Noordkaap was Fix nr. 13, een chocoladenmuizenfolie installatie in samenwerking met Rufus van den Ban. In 2008 was Hans gastcurator van het project SuperLaTief.

Voor de Europese tour maakte Hans de installatie 'Hotel Europa'. Een werk dat sinds de openingstentoonstelling 'Adios Holanda' (juni/ juli 2011, München) met Noordkaap mee reist langs verschillende steden. "Ook een werk dat voor de expositie gemaakt is de installatie van Hans van den Ban waarbij elf parasollen met lichtletters tezamen de woorden 'Hotel Europa' vormen, met een knipperende R. Hotel Europa is een hotel dat zijn ster verliest, is de gedachte, de Europese droom hapert en verliest haar glans"  Bron: Mister Motley, juli 2011. 

Katja, ik ben het met Zygmunt Bauman eens: omdat we de enorme snelheid van veranderingen niet kunnen vertragen, laat staan de richting ervan bepalen, richten we ons ons op (het neurotisch puriteins geneuzel over) dingen die we wel kunnen beinvloeden: andermans sigarettenrook, teveel zonlicht en onbeschermde sex...zwerfvuil kan daar wat mij betreft ook bij, en matig onderhoud...zoveel meer verhaal, als je niet meteen alles terugrestaureert en de straten mediteraan vuil laat...fix nr. 13 is een pleidooi daarvoor met duurzaam zwerfvuil. tot morgen.

hans

 

De vechtkooi door Hans en Rufus van den Ban, Super La Tief, Noordkaap 2008

Fix 13, Voorstraat Dordrecht, 2007

images/hotel_europa.jpg

'Hotel Europa', installatie Hans van den Ban, 2011

Programma: NK TAXI, It Never Happened , Closing Part - Dordrecht, Noordkaap in Cologne, Noordkaap in Istanbul, Noordkaap in München, SUPER LA TIEF en (Before) Property.

Bladeren (24/53)

RSS feeds

Bookmark and Share