KUNSTENAARS

Filippo Minelli

1983, Brescia, woont en werkt overal

Minelli houdt zich bezig met uiteenlopende vormen van communicatie in ieder denkbaar landschap. Binnen de internationale beweging van de graffiti-kunst wordt hij beschouwd als één van de pioniers van Italië. Door heel Europa, maar ook op plekken als Kathmandu, Viëtnam, Mali, Israël en Mongolië laat de kunstenaar zijn provocatieve sporen achter.

Deze verhouden zich altijd tot de gekozen locatie en reageren op actuele politieke, culturele contexten op een manier die de esthetiek van de conventionele graffiti omverwerpt. Minelli’s interventies roepen vragen op over de grens tussen technologie, virtuele werelden versus de keiharde realiteit van oorlogsgebieden en dumpplaatsen van Westerse overvloed. Minelli verwierf vooral bekendheid met zijn werk Democracy (Bamako, 2008) het woord dat hij op een sloopschip op het scheepskerhof van westers afval in Mali schilderde en CtrlAltDel (Westbank oever), in fel blauwe letters op de nieuwe verrezen muur die Israël afschermt van Palestina.

     

Na zijn interventie ‘Death’ (2009, Dordrecht) op de gevel van Noordkaap, ging Minelli in 2010 mee naar de ArtPie in Istanbul en zullen zijn kreten regelmatig blijven opduiken in ons programma. In 2014 was zijn nieuwe project 'Geometry of Silence' te zien in Galerie De Kromme Elleboog tijdens Noordkaaps deelname aan het Wereld van Witte de With festival.

images/53_death1.jpg

Death, Filippo Minelli, gevel Noordkaap 2009

» http://www.filippominelli.com/

Programma: NK TAXI, NK op de Wereld van Witte de With, It Never Happened , Closing Part - Dordrecht, Noordkaap in Lisboa, Noordkaap in Cologne, Eigenaardig jongerenproject The Voice of Dordrecht, Noordkaap in München, Flags of Istanbul en You Know Me?.