KUNSTENAARS

Gentry Sultan

Boedapest (HU)

De Buharov Brothers Igor (Szilágyi Kornel, 1971) en Ivan (Hevesi Nándor, 1974) werken al meer dan vijftien jaar samen en maken onafhankelijke korte films, experimentele films, speelfilms en documentaires. Hun werk was te zien op festivals over de hele wereld en met hun unieke film expressie zijn zij regelmatig op tournee. Met eenvoudige en absurde verhalen over ongewone personages en hun leven, winnen zij de sympathie van het publiek. De hoofdpersonen in de films zijn meestal vrienden en non-acteurs, die handelen buiten de mainstream en elite cultuur en poëtische of filosofische dialogen vertolken.

Door diverse filmtechnieken te combineren creëren de Buharov Brothers dromerige ruimteloze en tijdloze verhalen. Hun eerste speelfilm Slow Mirror (Lassù tükör) uit 2007, won prijzen op het Mediawave Festival en het Hongaars Nationaal Film Festival. Hun nieuwste film Stuurloos (KORMÁNYELTÖRÉSBEN) is geïnspireerd op het gelijknamige gedicht van Istvan Domokos. Het duo componeerde ook muziek voor diverse films en realiseerde diverse muzikale projecten. Hun werk begeeft zich tussen toegepaste kunst en film. Samen met de Kroatische Vasile en Nyolczas István hebben ze de groep "Multiartist" opgericht die audiovisuele voorstellingen maakt, diverse happenings, acties, tentoonstellingen, concerten en multimedia projecten. Ze hebben ook muziek gecomponeerd voor hun films met de in 1998 opgerichtte Pop Ivan band. Een band die  stijlen en sferen (Latino ritmes met elementen van de moderne jazz en hedendaagse composities) mixt. Hun debuutalbum "Hospital Hongarije" werd uitgebracht in 2001.

De Buharovs richtten enkele jaren gelden ook de groep Kaos Camping op, samen met László Csáki, József Szolnoki en Csaba Vándor. Kaos Camping ensceneert surrealistische audiovisuele performances waarin tekst, beeld en geluid uitgroeien tot een organische audiovisuele analoge matrix omgeving. Zij gebruiken 8- en 16-millimeter projectoren, terwijl een band of een DJ live muziek speelt.

De multichannel videoinstallatie Rudderless was te zien op, en speciaal gemaakt in opdracht van de Manifesta 8 (Murcia/ Spanje, 2011) en onlangs wonnen Igor en Ivan Buharov de Erste Underground Spirit award van het 20ste Europees Filmfestival Palic 2013. 

In 2012 werkten de Buharovs mee aan het Noordkaap project over de opkomst van Populisme in hun stad Budapest. In 2013 zijn zij met hun band Gentry Sultan te gast bij Noordkaap voor het vervolgproject door Jeanne van der Horst; Not About Paprika's. Op locatie voorzien zij de documentaire van live-muziek.

images/hahalg.jpg

» http://www.buharov.hu/

Programma: Not About Paprikas.